O osudu dvou nejvlivnějších mužů světového fotbalu bude rozhodnuto nejpozději 5. ledna

Michel Platini měl být nástupcem Seppa Blattera v čele světového fotbalu. Místo toho ale poslední měsíce řeší, jak očistit své jméno od podezřelé transakce, která právě jeho a Blattera spojuje. Etická komise FIFA naplánovala na dnešek a zítřek slyšení obou mužů. Po nich rozhodne o případném trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Platini a Sepp Blatter budou dnes a zítra vyslyšeni etickou komisí FIFA

Michel Platini a Sepp Blatter budou dnes a zítra vyslyšeni etickou komisí FIFA | Zdroj: Reuters

Ani v případě úplného očištění ale nebude pro Michela Platiniho snadné se po této kauze ucházet o post předsedy Mezinárodní fotbalové federace.

„Teď bude následovat pouze slyšení, na kterém bude Platini moci říct a především obhájit svůj názor. Etická komise si ho vyzpovídá. Ale to finální rozhodnutí by mělo přijít až 5. ledna,“ vysvětluje generální sekretář Fotbalové asociace Rudolf Řepka aktuální dění. Podle britského deníku The Guardian se ale dá očekávat rozhodnutí komise už do Vánoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michel Platini se etickou komisi FIFA vyslechnout nenechá. Navíc jeho kredit nevylepšil ani Sepp Blatter

Zároveň deník citoval vrcholného představitele tamní fotbalové asociace. Podle něj by pro anglický fotbal bylo i při úplném očištění Platiniho velmi složité ho po této kauze podporovat při únorové volbě šéfa FIFA.

Kredit Platinimu nepřidal ani druhý obviněný Sepp Blatter, který o něm prohlásil, že je to opravdu čestný muž.

Na základě ústní a čestné dohody také měla fungovat spolupráce, kvůli které Blatter vyplatil Platinimu 2 miliony švýcarských franků za poradenské služby.

Ale více toho ani jeden z mužů obklopený skupinou právníků neřekl, ani veřejnosti, a v případě Platiniho ani svým případným voličům.

„Nedokážu se teď vyjádřit ke všem detailům, protože nemáme kompletní informace. Těch, které máme z médií, je opravdu minimum. Do konečného rozhodnutí navíc nebudeme znát ani detaily toho, co se stalo při slyšení před komisí. Tím může být i náš názor trochu zkreslený,“ říkal Rudolf Řepka, ještě než se dozvěděl, že Platini ke slyšení nepřijde.

Prý proto, že už je o jeho trestu stejně rozhodnuto, což napovídá, že u únorové volby na šéfa FIFA mezi kandidáty nejspíš nebude.

Martin Charvát, Stanislav Zbyněk, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme