Pravicová opozice opět zablokovala schvalování EET, jednání bude pokračovat v lednu

Poslanecká sněmovna opět nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Návrh začala projednávat v devět hodin ráno a pravicová opozice opět bránila závěrečnému hlasování. Debata se stočila i k osobním invektivám. Schůzi nakonec poslanci přerušili do 8. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb | Zdroj: ČTK

Před třemi týdny zabránili poslanci TOP 09 a ODS hlasování tím, že skoro pět hodin podávali návrhy na změnu programu schůze. Minulý týden to zkusili dlouhými projevy svých lídrů. A stejné to bylo i dnes.

Hned v úvodu promluvil na plénu ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vyzval poslance, aby vstupovali věcně, aby se sněmovna se ještě dnes dostala k závěrečnému hlasování o zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Připomněl, že předloha byla už ve sněmovně důkladně projednána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obstrukce pravicové opozice znovu zabránily vládě prosadit v Poslanecké sněmovně elektronickou evidenci tržeb. Ve sněmovně natáčela Věra Masopustová

„A opakování argumentů, které již byly vzneseny, již nepřináší nové myšlenky a neposouvá nás dopředu,“ prohlásil Babiš.

Záměr ministra financí ale nevyšel, pravicová opozice byla připravená bránit zavedení evidence tržeb všemi možnými prostředky. Debata trvala tři a půl hodiny.

Skoro hodinu a půl mluvil předseda ODS Petr Fiala. Opakoval stále stejné argumenty proti elektronické evidenci tržeb. Podle pravicové opozice jen zatíží podnikatele, a ty drobné může dokonce zlikvidovat. A šedou ekonomiku podle Fialy evidence stejně neomezí.

„Stát řeší daňové úniky způsobem, který je nadměrně restriktivní. Kdo chce snížit objem šedé ekonomiky, musí snížit daně a odvody,“ uvedl. Evidence tržeb k tomu podle něho nepovede.

Někteří poslanci během Fialova projevu chodili po jednacím sále a rozdávali svým kolegům vánoční dárky. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) proto projev šéfa ODS přerušil a požádal poslance, aby si nerozdávali dárky a poslouchali ho.

„Kolegyně, kolegové, prosím vás o klid. Prosím rozdavače dárků, aby s tím počkal po jednání. Jakkoli je čas předvánoční, prosím věnujte pozornost panu předsedovi ODS,“ usměrňoval poslance Hamáček.

'Jedna věc je politika a druhá věc je byznys'

Debatovalo se i o tom, že na řadě míst v České republice chybí internet a pokrytí signálem mobilních operátorů. Vládní poslanci, například Jiří Zlatuška (ANO), doporučovali, které operátory mají podnikatelé pro dobré spojení s Finanční správou využít. Na Zlatušku se pak obrátil poslanec ODS Petr Bendl.

„Možná už i ví - a tak bych se ho chtěl zeptat prostřednictvím předsedajícího - kdo bude dodávat software. Všichni víme, že na to nebude výběrové řízení, protože jsme přece pod časovým tlakem,“ naznačil.

Elektronická evidence tržeb by mohla do státní pokladny podle dosavadních vládních odhadů přinést až 12 miliard korun ročně. Prodejci, na něž tato povinnost dopadne, budou odesílat údaje do centrální databáze, a to buď bezprostředně, nebo v některých případech do pěti dnů.
Zdroj: ČTK

Odpověď ale není pro Petra Bendla příjemná. Podle zjištění Českého rozhlasu je jedním ze skupiny vlivných podnikatelů, kteří budou vše potřebné pro elektronickou evidenci nabízet, jeho stranický kolega občanský demokrat Jan Veverka. A tomu se boj jeho vlastní strany proti novému systému nelíbí.

„Samozřejmě rozumím tomu, že když jsem v opozici, musím tepat vládu. Je to ale strašně těžce komunikovatelné k voličům. Protože ODS říká, že je pro slušné podnikatele, ale EET je pro slušné podnikatele. Jedna věc je politika a druhá věc je byznys. A já jsem investiční bankéř. Prostě do toho jdu, protože mi to přijde zajímavé,“ vysvětlil.

Podle předsedy ODS Petra Fiala se strany podnikatelské aktivity jejích členů netýkají. „V usnesení našeho republikového sněmu z letošního 7. prosince se říká, že kdyby to náhodou prošlo a my vstoupili do vlády, EET zrušíme. Abychom sledovali, kdo v jaké oblasti podniká, není úkol demokratické politické strany,“ uvedl.

Proti zavedení elektronické evidence tržeb tedy bude ODS společně s TOP 09 bojovat dál. Znovu se sněmovna o závěrečné hlasování pokusí 8. ledna.

ANO připravilo změnu jednacího řádu

Hnutí ANO chce v budoucnu předejít podobným obstrukcím, připravilo proto změnu jednacího řádu sněmovny.

Čas na projednání zákonů by měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby, řekla dnes na tiskové konferenci místopředsedkyně hnutí Jaroslava Jermanová. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se ANO inspirovalo v Německu.

Opozice to odmítá, podle ní není třeba jednací řád měnit.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

Elektronická evidence tržeb | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme