Přes 20 procent Španělů je bez práce. Nezaměstnanost je jedno z hlavních témat voleb

Dva miliony pracovních míst do pěti let. To slibuje nejsilnější politická formace ve Španělsku - Lidová strana. V nedělních volbách hrají programy boje s nezaměstnaností velkou roli. Bez práce je totiž pětina Španělů. Mezi mladými je nezaměstnanost skoro padesátiprocentní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprostřed snímku lídr strany Podemos Pablo Iglesias

Uprostřed snímku lídr strany Podemos Pablo Iglesias | Zdroj: Reuters

Na chodníku u kanceláře úřadu práce v madridské čtvrti Argüelles stojí už před 9. hodinou ráno hlouček asi 30 lidí čekajících na to, aby se mohli uvnitř zaregistrovat jako uchazeči o práci. Nejmladší z nich je Rodrigo.

Studoval architekturu, fakultu dokončil v červnu. Jenže kvůli krizi, která nejvíc zasáhla španělské stavebnictví, pro něj v jeho oboru žádná práce není. Chce ale něco dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet Španělů bez práce klesá jen pomalu. Stále jich je přes 20 procent. O nezaměstnanosti ve Španělsku natáčel Pavel Novák

„Vezmu cokoli. Budu pracovat třeba v baru nebo v obchodě. Nevezmu ale hned první nabídku. Přece jen si chci vybrat. Také bych nechtěl pracovat úplně zadarmo. Nepotřebuji mnoho. Nemám velké nároky. Tisíc eur měsíčně by stačilo, ale kdo ví, jestli tolik dostanu,“ říká Rodrigo.

Socioložka Beatrix měla práci 12 let po ukončení školy. Pracovala v agentuře pro výzkum trhu. Jenže když přišla krize, propustili ji. Teď jí vypršela krátkodobá smlouva o provedení práce na 4 měsíce. Doufá, že brzy sežene něco dalšího.

„Od té doby, co jsem přerušila kariéru ve firmě, jsem vždy dělala něco příbuzného mému oboru. Doufám tedy, že budu moci i teď pokračovat v něčem, co souvisí s mojí profesí. Než jsem podepsala poslední krátkodobou smlouvu, byla jsem nějaký čas bez práce. Teď doufám, že bude trochu širší nabídka,“ uvádí Beatrix. Je optimistka. Jak říká, nic jiného jí ani nezbývá.

Úřad práce ve španělském Madridu | Foto: Pavel Novák

Počítačový inženýr Oliver měl smlouvu na rok. Pracoval na jednom projektu, a když ten zdárně dokončil, je zase na dlažbě.

Nevěří, že mu na úřadu práce pomohou najít zaměstnání. Nemají prý tak širokou nabídku. Spíš se dá něco vyhledat na internetu. Na úřad ale přišel kvůli rekvalifikaci. Neví, jestli některá ze stran může špatnou situaci nezaměstnaných zlepšit. Nikdo podle něj zázraky dělat neumí.

Vysoká nezaměstnanost ve Španělsku je podle ředitele madridské pobočky Mezinárodní organizace práce Joaquína Nieta způsobená hlavně tím, že se jednotlivé regiony země soustředily vždy na omezenou oblast výroby. Když se ta neudržela, neštěstí bylo hotové. Ve Španělsku bylo hlavním průmyslovým odvětvím stavebnictví.

Volební plakáty španělských socialistů | Foto: Pavel Novák

Ve Španělsku se stavělo 800 tisíc bytů ročně. To je víc než v Británii, Francii a Německu dohromady. To se dělo v zemi, kde bylo pět milionů prázdných bytů. To bylo neudržitelné. Přiživovala to jen mezinárodní finanční bublina, která ale nakonec praskla.

Zavádění nového průmyslu do španělských regionů nebo modernizace dnešního průmyslu podle něj nebude stačit.

Podle Joaquína Nieta to bude chyba, když se budou nové vlády zaměřovat jen na tvoření nových pracovních míst a na zákony, které budou upravovat nebo vylepšovat podmínky zaměstnávání. Španělsko potřebuje výhled na 30 let dopředu, jakou strukturu hospodářství chce mít. A to neudělá jen změnou zákonů.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme