Brněnské veletrhy ovládne město, zastupitelé schválili kupní smlouvu

Brněnští zastupitelé definitivně schválili odkoupení většinového podílu ve společnosti Veletrhy Brno. Za bezmála čtvrt miliardy korun město příští rok koupí od Messe Düsseldorf 61 procent akcií tamního výstavního areálu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnské výstaviště

Brněnské výstaviště | Foto: Marián Vojtek

Pro kupní smlouvu dnes hlasovalo 31 z 55 zastupitelů. Opozice se většinou zdržela.

„Já to považuji za velký úspěch města, že opět získá pod kontrolu tento naprosto unikátní majetek,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál z hnutí ANO.

Z rozpočtu město zaplatí 8,3 milionu eur, v přepočtu asi 225 milionů korun. Veletrhy musí také německému vlastníkovi splatit takzvanou podřízenou půjčku ve výši 13,7 milionu eur (370 milionů korun).

Po podpisu všech smluv bude město výstaviště ovládat z 95 procent. V Brně chce dál rozvíjet veletržní tradici.

Podle ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše je dobře, že firmu bude po sedmnácti letech řídit město. „Výstaviště s veletrhy přispívá ekonomice, má multiplikační ekonomické efekty a není to přímá služba občanům, ale služba městu,“ uvedl Kuliš.

Některé části rozlehlého areálu plánuje Brno využít i například pro tramvajovou smyčku, záchytné parkoviště nebo rozšíření hasičské stanice. Koalice také povede s vedením společnosti debaty, jak areál více otevřít veřejnosti a kulturním či sportovním akcím.

ČRo, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme