Kluziště na olomouckém náměstí obtěžuje obyvatele hlukem, kvůli chlazení nemohou spát

Čtyři hučící motory znepříjemňují život některým lidem z Dolního náměstí v Olomouci. Bydlí totiž přímo nad kluzištěm, které je oblíbenou vánoční atrakcí. Aby kvůli teplé zimě ledová plocha neroztála, musí technika fungovat ve dne v noci. Někteří nájemníci z okolních domů tak nemůžou spát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kluziště na vánočních trzích v Chebu

Kluziště na vánočních trzích v Chebu | Foto: Dana Jelínková

Každý večer před spaním utěsňuje pan Jakub okno matracemi. S manželkou a tříměsíčním synem spí v obývacím pokoji na zemi u vnitřní stěny domu.

„Všechna okna máme do náměstí, nemáme žádnou možnost, kam se schovat. Vadí nám, že se nemůžeme v klidu vyspat,“ popisuje pan Jakub.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chlazení kluziště na olomouckém náměstí obtěžuje obyvatele hlukem. O problém se zajímala Monika Tomášková

Hučící motory chlazení, které fungují většinou celou noc, mají manželé přímo pod okny. Se stížností se obrátili na olomoucký magistrát.

„Magistrát oficiálně žádnou stížnost, písemnou nebo elektronickou, neobdržel. Vím od organizátora vánočních trhů, že jakousi stížnost v této věci řešil,“ říká mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Pan Jakub o problému jednal i s Petrem Ilgnerem, který kluziště provozuje. „Slíbil nám, že se zeptá techniků, jestli se s tím nedá něco dělat. Nakonec přišel s tím, že se s tím nic dělat nedá, že máme počkat, až se ochladí,“ shrnuje výsledek jednání.

Hygienici naměřili hluk nad limity

Provozovatele se Radiožurnálu u ledové plochy zastihnout nepodařilo, nereagoval ani na telefonáty. Ilgner odpověděl pouze SMS zprávou, že zatím nemá k dispozici výsledky šetření hygieny.

Podle Evy Čehovské z krajské hygienické stanice je hluk silnější, než povolují limity. „Státní zdravotní dozor dosud není ukončen, nicméně mohu konstatovat, že podnět občanů na hluk byl oprávněný,“ potvrdila Čehovská.

S provozovatelem ledové plochy proto chystají schůzku začátkem ledna. Bruslení na Dolním náměstí by přitom mělo 11. ledna skončit.

ČRo, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme