Speciál o palmovém oleji: Hoří pralesy, plíce naší planety. Ale bojkot by ničemu nepomohl
Palmový olej – jeden z důvodů kácení deštných pralesů a také surovina používaná v potravinářském i kosmetickém průmyslu pro svou strukturu. Jenže jde o surovinu, jejíž získávání zatěžuje životní prostředí i lidské zdraví.
Palmový olej plní funkci strukturního tuku, je totiž pevný a vytváří tak strukturu výrobku. I proto ho potravináři využívají při výrobě margarínu. „Margarín je směsí palmového oleje a kapalných olejů, které zlepšují výživovou hodnotu,“ vysvětluje v hodinovém speciálu Jiří Brát z výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory.
„V těchto komoditách je jakékoliv snižování obtížné a alternativy neexistují,“ soudí Jan Maryška z časopisu dTest. Jenže před palmovým olejem varují i nutriční specialisté. „Palmový olej tvoří z 50 % nasycené a z 50 % nenasycené mastné kyseliny,“ popisuje Jiří Brát a uznává, že tedy není z výživových hledisek nejvhodnější.
O problémech spojených se získáváním palmového oleje se zabývají také europoslanci. „Naše kompetence v Indonésii jsou omezené. Evropská komise se snaží politickým tlakem toho, aby se dotčené státy zavázaly k vymáhání legislativy,“ popisuje europoslanec Pavel Poc v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.
Současně připomíná, že právě Indonésie dělá pokroky, byť spíš pomalé. A navíc připouští, že žádnou legislativou nelze zamezit kriminálnímu činu. „Když se někdo rozhodne zapálit kus pralesa, udělá to,“ zdůrazňuje.
Jak však připomíná Jiří Brát, v Česku se vytváří až hysterie proti palmovému oleji. „Místo toho, aby se zvedla podpora produkce palmového oleje z udržitelných zdrojů,“ uvažuje.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.