V Česku začaly platit změny zákonů o azylu a pobytu cizinců

Ode dneška dostávají migranti propuštění v Česku z uprchlických zařízení 400 korun na jízdné a jídlo. Je to součást změn zákonů o azylu a pobytu cizinců, které právě nabývají účinnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali | Zdroj: Reuters

Čtyřsetkorunový příspěvek doporučoval i vládní výbor pro práva cizinců. Podle něj nebylo humánní lidi propustit a nechat je úplně bez prostředků.

Začínají platit i další změny. Cizinci, které pošle v Česku soud do vězení za úmyslný trestný čin, přijdou o povolení k pobytu. Zákony také jasně definují důvody, proč držet uprchlíka v detenčním zařízení.

Kolik migrantů zadržela v uplynulém týdnu policie? Zjistíte z grafu, který se každý den aktualizuje

Číst článek

Podle Kateřiny Rendlové z cizinecké policie ukládají další povinnosti i policistům. „Například povinnost s dostatečným předstihem informovat cizince o propuštění ze zajištění a také o důvodech jeho propuštění,“ zmínila Rendlová.

Žadatelé o azyl budou muset také na zdravotní prohlídku, pokud to bude potřeba. Vnitro může nově poskytnout dotaci obcím, kde jsou zařízení pro zajištění cizinců. Zatím na tuto dotaci měly nárok jen obce s azylovými zařízeními.

Nevládní organizace novinky kritizují. Podle nich omezují práva migrantů.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme