Ruští experti otevřeli černou skříňku sestřeleného bombardéru Su-24

Experti ruské Mezistátní letecké komise otevřeli černou skříňku bitevníku Su-24. Letadlo sestřelila turecká stíhačka na syrsko-turecké hranici 24. listopadu. Tři z osmi paměťových čipů jsou poškozené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci ruského ministerstva obrany ukázali černou skříňku sestřeleného Su-24

Zástupci ruského ministerstva obrany ukázali černou skříňku sestřeleného Su-24 | Zdroj: ČTK

Otevření černé skříňky se odehrálo před zraky novinářů a zahraničních vojenských expertů. Ti mají potvrdit, že černá skříňka skutečně pochází ze sestřeleného Su-24 a doteď nebyla otevřena.

"Máme k dispozici veškeré důkazy o tom, že Su-24 nenarušil turecký vzdušný prostor. Naše letadlo se nacházelo pět a půl kilometru od turecké hranice a v žádném případě neohrožovalo Tureckou republiku ani její občany," uvedl Sergej Dronov z ministerstva obrany.

Experti teď budou analyzovat obsah paměťové desky a výsledky oznámí v pondělí.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Letoun byl prý varován desetkrát během pěti minut, teprve poté došlo k zásahu.

Moskva však obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Podle Rusů Ankara stroj sestřelila úmyslně, aby ochránila dodávky ropy od džihádistů. Obě země od té doby podnikly řadu opatření.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme