Dohnal vyhrál soud kvůli svému odvolání. A je znovu šéfem věznic

Pražský městský soud dnes zrušil správní rozhodnutí ministrů spravedlnosti Roberta Pelikána a Heleny Válkové (oba ANO), která se týkají odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Na rozhodnutí soudu upozornila Česká televize. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO potvrdil, že rozhodnutím soudu se Dohnal opět stává šéfem věznic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Dohnal (na snímku ze 7. dubna 2014)

Petr Dohnal (na snímku ze 7. dubna 2014) | Zdroj: ČTK

„Vzhledem k tomu, že nabývá toto rozhodnutí právní moci okamžikem doručení, tak pan generál Dohnal je v tuto chvíli generálním ředitelem Vězeňské služby,“ potvrdil ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO.

Nehrozí podle něj, že by ve funkci šéfa Vězeňské služby byli dva lidé, jak tomu bylo v minulosti u policie. V takovýchto případech podle něj zrušením rozhodnutí o odvolání zaniká funkce toho později jmenovaného ředitele, v tomto případě Pavla Ondráška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dohnal se opět stal šéfem věznic. Pražský městský soud totiž zrušil jeho odvolání. Situaci komentuje advokát František Korbel

„Nikdy jsem fakticky nepřestal být generálním ředitelem VS ČR,“ napsal ČTK Dohnal. Více se k věci hodlá vyjádřit až po prostudování odůvodnění rozsudku. „Vše bude postupováno podle zákona,“ řekl Dohnal v České televizi. O svém dalším působení se pak chce nejprve domluvit s ministrem spravedlnosti.

Ministr Pelikán ještě zvažuje kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle advokáta a bývalého náměstka ministerstva spravedlnosti Františka Korbela ale ani podání kasační stížnosti nemá na fakt, že se Dohnal stal znovu šéfem věznic, žádný vliv.

Navíc je Korbel přesvědčený, že rozhodnutí městského soudu v Praze je správné a případné kasační stížnosti tak nedává žádnou šanci. „A o tom, že Petr Dohnal byl odvolán nesprávným způsobem, nebylo, myslím, v odborné veřejnosti pochyb,“ dodal.

Pelikánova předchůdkyně ve funkci Válková odvolala šéfa Vězeňské služby počátkem dubna 2014 pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Ředitelem Vězeňské služby poté jmenovala Ondráška.

Podat lze jen kasační stížnost

Dohnal proti tomu podal rozklad. Řízení o rozkladu Válková v červenci přerušila do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetří podezření o údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry.

Dohnal mezitím ale uspěl se žalobou na ochranu proti nečinnosti správního orgánu, pražský městský soud jí letos v květnu vyhověl. Pelikán na základě verdiktu soudu musel rozhodnout do 30 dnů od doručení rozsudku. Koncem června Pelikán zamítl Dohnalův rozklad a potvrdil tak jeho odvolání z funkce.

Dohnal pokládal své odvolání za bezdůvodné, následný postup tehdejší ministryně za účelový. Rozsudek městského soudu je pravomocný, potvrdila Českému rozhlasu mluvčí soud Markéta Puci.

„Soud rozhodl tak, že se rozhodnutí ministryně spravedlnosti a ministerstva spravedlnosti zrušují a vrací se k novému řízení. Proti tomuto rozhodnutí je přípustná pouze kasační stížnost, což už je mimořádný opravný prostředek, a rozhodoval by o něm Nejvyšší správní soud v Brně.“

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme