Takhle vypadá sebevražda vidličkou a nožem. Nejzakuklenějším teroristou je dnes palmový olej, tvrdí Pavel Maurer

19. prosinec 2015
Glosa Pavla Maurera

Palmový olej není zdravý, a navíc jím lidstvo ničí přírodu Indonésie, Malajsie a ostrova Borneo. Jenže nad všemi těmi vykřičníky vyhrává jasný argument, totiž nízká cena tohoto oleje. A navíc to všechno odnesla čokoládová pomazánka, připomíná Pavel Maurer.

„Nejezte svou oblíbenou sladkou pomazánku,“ vzkázala francouzská ministryně životního prostředí před pěti měsíci celému světu. Pro část mé rodiny to byla rána pod pás. Přiznám se, že i já si do této oříškovo-čokoládové voňavé hmoty občas s chutí trochu ďobnu, i když vím, že pro své tělo nedělám nic moc užitečného.

Nutella totiž, stejně jako stovky či tisíce dalších výrobků, obsahuje nejzakuklenějšího teroristu dnešní doby – zlořečený palmový olej. Najdete jej ve ztužené formě v sušenkách, chipsech, sladkých i slaných tyčinkách, v mýdle nebo ve rtěnkách.

Důvod, proč si palmový olej získal takovou globální oblibu, je nasnadě – nízká cena. Co všechno už naše inteligentní civilizace zničila a znesvětila jen kvůli mamonu? Rostlinné oleje jsou různé – slunečnicový, řepkový, dýňový, lněný, kokosový. Ovšem ten nejlacinější na světě je samozřejmě palmový. Proto jej každý chce.

Čtěte také

Jeho nízká cena je pouze zdánlivá, neboť bude draze vykoupena něčím mnohem hůře spočitatelným, naší budoucností. Kvůli umělému vysazovaní olejných palem jsou už mnoho let vypalovány nádherné deštné pralesy v Indonésii, Malajsii a především na ostrově Borneo.

Tyto přírodní ráje se mění v prapodivné pustiny osázené palmami, chemicky „vyhoněnými“ do rychlého růstu. Přicházíme tak nejen o mnoho druhů krásných lesů, ale i zvířat, která díky tomuto „palmovému Armagedonu“ ztrácí své přirozené životní prostředí. Umírají, utíkají, hynou.

palmový olej, kácení pralesů

Jeden kulinářský bonmot říká, že „nejvíce sebevražd pácháme vidličkou a nožem“. Palmový olej, který konzumujeme, je podle odborníků dost nezdravý. Obsahuje nasycené mastné kyseliny a ty urychlují kornatění cév a komplikují náš krevní oběh. Takže nejen sebevraždíme sami sebe, ale navíc spotřebou palmového oleje podporujeme nesmyslné ničení našeho životního prostředí.

Možná, že pro zmíněnou delikatesní Nutellu je trochu nefér, že to odnesla za všechny ostatní. Ale to víte, nejlepším marketingovým trikem je, že použijete ten nejkřiklavější příměr. V tomto případě se paní ministryně Francie rozhodně trefila do černého.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio