Armáda může vyčlenit víc vojáků pro síly rychlé reakce NATO, schválili to poslanci

Česká armáda bude moci příští rok vyčlenit víc vojáků pro případné alianční operace sil rychlé reakce NATO. Změnu mandátu dnes schválila na návrh vlády Poslanecká sněmovna. Senátoři s předlohou souhlasili už dříve. Důvodem je podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO úprava struktury sil rychlé reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační foto)

Čeští vojáci (ilustrační foto) | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Síly rychlé reakce NATO (NRF) jsou speciální mnohonárodní jednotky, které slouží NATO v případě, když je nutné okamžitě zasáhnout kdekoli na světě. Příští rok bude moci Česko nasadit až 816 vojáků místo dříve schválených 452.

„Nový koncept, který začne platit od 1. ledna příštího roku, přinese změnu složení a velikosti NRF a úpravu úrovně a délky pohotovosti nasazení v operaci, včetně vytvoření sil velmi vysoké pohotovosti,“ vysvětlil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Doplnil, že to vše mimo jiné zvyšuje nároky na velikost národních příspěvků. „I když se jedná o významné navýšení našeho příspěvku, ve srovnání s letošním rokem, kdy vyčleňujeme celkem 1500 osob, to není nijak dramatické," poznamenal ministr.

Pravicová opozice kritizovala vládu za to, že podle ní předložila návrh pozdě. Pro nakonec zvedlo ruku celkem 128 ze 152 přítomných poslanců. Proti bylo 23 poslanců KSČM. Senátoři schválili navýšení počtu vojáků jednomyslně už minulý týden.

Na vzniku několikatisícového uskupení sil velmi rychlé reakce, které je součástí NATO, se státy aliance dohodly na loňském summitu v Newportu. Síly by měly být připravené k nasazení do dvou dnů.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme