Krajský soud v Ústí nad Labem vynesl rozsudky nad sedmi členy drogového gangu

18. prosinec 2015

Šest mužů a jedna žena z Ústecka si dnes (18.12.) u Krajského soudu vyslechli rozsudek za prodej pervitinu u nás, na Slovensku a v Belgii. Padly různé tresty - od tříleté podmínky až po devět let ve vězení.

Za členy organizované skupiny soud označil pouze dva obžalované. Jedním z nich je Pavel Krok, který byl hlavou gangu a který byl veden jako spolupracující obžalovaný - za spolupráci v této a v dalších dvou kauzách mu soud snížil trest ze sazby 10 - 18 let na 7 let.

Dalším členem gangu byla Petra Tomáškovičová , která fungovala jako kurýrka - dvakrát jela s drogami na Slovensko, byla u jednáních o předávkách drog – za to jí soud poslal na 5,5 roku do vězení a nařídil a ambulantní psychiatrickou a odvykací léčbu. Soudkyně Jana Kurešová své rozhodnutí zdůvodnila jejím stavem v době trestné činnosti – byla totiž narkomanka, poddajná vůči tomu, co jí šéf řekl.

Čtěte také

Nejvyšší, devítiletý trest dostali dodavatelé surovin na výrobu pervitinu. První z nich, z Teplic, dodal gangu 4 kilogramy metamfetaminu. U dodavatele z Ústí nad Labem, který dodal skupině 2 kilogramy efedrinu, přihlédla soudkyně i k tomu, že byl už dříve ve vězení a nepoučil se.

Další muž dostal šestiletý trest za to, že vyčistil pervitin od pracího prášku, se kterým byl smíchaný a v několika případech ho i prodával jednotlivcům.

Čistý krystalický pervitin

U nikoho z výše jmenovaných není zatím rozsudek pravomocný - platí už ale u muže, který pervitin doma přechovával buď k dalšímu prodeji, nebo si ho u něj vyzvedával šéf gangu - dostal čtyřletý trest ve vězení.

Tříletý trest s odkladem na pět let dostal další muž, který upravil auto tak, aby se v něm daly pro převoz drogy schovat a dvakrát zafungoval jako poslíček, když vyzvedával peníze za pervitin.

Celá skupina fungovala tak, že Pavel Krok domlouval obchody a prostřednictvím několika lidí distribuoval pervitin buď jednotlivcům, nebo dělal větší obchody na Slovensku nebo v Belgii.

Kromě peněz za drogy dostával i zbraně - policisté u něj našli 20 granátů, samopal škorpion nebo pistoli ráže 9 milimetrů.

Další členové této skupiny jsou buď stíháni i v jiných trestních případech a další dva už v této kauze byli na Slovensku odsouzeni k osmi a půl letům za mřížemi.

Byznys s léky z Polska používanými v Česku na výrobu pervitinu stále kvete. I přesto, v Polsku platí už několik měsíců řada omezení
Kriminalistům z Děčínska se podařilo výrazně zasáhnout drogovou scénu ve Šluknovském výběžku
Kriminalistům v Ústeckém kraji se daří lépe odhalovat výrobu i distribuci drog
Skupinu výrobců a prodejců drog zadrželi policisté na Mostecku. Pervitin vyráběli na šesti místech
Čeští policisté pomohli saským kolegům chytit překupníky pervitinu
Liberečtí policisté zadrželi gang, který vyrobil 35 kilo pervitinu

autor: hau
Spustit audio