Už po 26. rozvážejí skauti betlémské světlo vlaky po celé zemi

Betlémské světlo dnes cestuje do všech koutů Česka. Symbolický plamen, který hoří nepřetržitě od svého zapálení v Betlémské jeskyni, přivezli z Vídně minulou sobotu skauti. Teď ho skupinky kurýrů rozvážejí vlaky po celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betlémské světlo v katedrále sv. Víta

Betlémské světlo v katedrále sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Betlémské světlo dorazilo do Česka už po 26. Brněnští skauti ho minulou sobotu přivezli z Vídně, ale až v pátek ho v katedrále svatého Víta na Pražském hradě oficiálně předali kardinálovi Dominiku Dukovi. Odtamtud se betlémské světlo šíří do všech koutů naší země.

„Skauti betlémské světlo přivezli již minulou sobotu, kdy ho převzali od rakouských skautů ve Vídni,“ říká mluvčí skautů Jitka Taussiková. Oheň, pocházející z palestinského Chrámu Narození Páně v Betlémě, přinesly do svatovítské katedrály dívky z 18. pražského oddílu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Betlémské světlo veze s ostatními skauty z Brna do Přerova i kurýr Vojtěch Čižmář

Plamínek symbolizuje přátelství, mír a narození Ježíše Krista. Podle Jitky Taussikové jsou to hodnoty důležité i pro skauty, a proto betlémské světlo do Česka vozí pravidelně už od roku 1989:

„Pro skauty je symbolika betlémského světla velice blízká. Je to symbol přátelství, míru, klidu a naděje. To jsou hodnoty, které vyznávají skauti.“

Kardinála Dominika Duku těší, že je o světlo zájem. Betlémské světlo totiž není jen pro křesťany, ale jak se říká, pro všechny lidi dobré vůle. A proto na svátky září v tisících domácnostech.

„Počet lidí, kteří si pro betlémské světlo přijdou, se stále zvětšuje. Kdybychom se ovšem ptali, jestli tím zvětšeným počtem příjemců betlémského světla také narostl v naší společnosti duch přátelství, vzájemné tolerance a úcty, tak tady potřebujeme hodně velkou lampu betlémského světla, aby to bylo vidět,“ uvádí Duka.

Betlémské světlo v katedrále sv. Víta, kardinál Duka | Foto: Filip Jandourek

Skauti o víkendu budou betlémské světlo distribuovat na stovky míst, a to hlavně vlaky. V Praze ale bude možné si připálit i na lodi na náplavce na Výtoni.

Plamínky se dostanou na vánoční tržiště nebo do kostelů. A od 22. prosince do štědrodenní půlnoci si pro něj zájemci mohou přijít i do hlavní budovy Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě.

„Je to už dlouhá tradice. Souvisí to i s tím, že Český rozhlas šíří myšlenky betlémského světla prostřednictvím svých rozhlasových stanic. Je to krásná symbióza,“ vysvětluje tajemník generálního ředitele Josef Havel.

Kdo se nedostane do rozhlasu a hledá jiné místo, odkud by si mohl plamínek míru a přátelství přinést domů, ten se může podívat na web www.betlémskésvětlo.cz.

Betlémské světlo v katedrále sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

ČRo, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme