OBRAZEM: V Polsku znovu protestovaly desítky tisíc lidí proti vládě

Desetitisíce Poláků po týdnu znovu po celé zemi demonstrovaly proti vládě. Ve Varšavě se podle odhadů radnice sešlo na 20 tisíc lidí, třeba v Gdaňsku dalších 10 tisíc. Shromáždění v hlavním městě skončilo předčasně, protože anonym policii nahlásil na místě bombu. Protestujícím vadí hlavně snahy konzervativní strany Právo a spravedlnost ovládnout ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrace ve Varšavě

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Zdroj: ČTK

Ubráníme demokracii, skandovali ve Varšavě demonstranti držící červené karty. Opozice kabinet přirovnává k vládě Viktora Orbána v Maďarsku.

Právo a spravedlnost krátce po vítězství v říjnových volbách v Sejmu prosadilo odvolání pěti ústavních soudců zvolených předchozím parlamentem.

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: ČTK/AP

Teď spolu s opoziční stranou Kukiz 15 navrhuje ústavní zákon, který by zkrátil mandát všech současných ústavních soudců.

Kabinet Beaty Szydlové po svém jmenování v polovině listopadu odvolal také šéfy všech polských tajných služeb a další státní úředníky.

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: ČTK/AP

Szydlová ale politiku své strany před parlamentem nedávno hájila. Právo a spravedlnost se podle ní dostalo k moci právě díky dříve vládnoucí opozici.

„Byli jste arogantní, pyšní a prosazovali jste jen své politické zájmy. Jen jste strašili Právem a spravedlností, jak to zkoušíte i teď,“ prohlásila. Szydlová opozici kritizovala za to, že vládě nedala tradičních sto dní hájení.

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: ČTK/AP

Podle některých průzkumů už Právo a spravedlnost ztrácí podporu, v jednom ho dokonce překonala liberální strana Moderní, která se v říjnu dostala do parlamentu vůbec poprvé.

Protivládní demonstrace ve Varšavě | Foto: ČTK/AP

Simona Bartošová, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme