Během závodu SP byl poprvé v akci lyžařský airbag. Pomohl Mayerovi

Dnešní sjezd ve Val Gardeně byl historicky první, kdy závodníkův pád a následná zranění zmírnila právě zaváděná technologická novinka - speciální lyžařský airbag. Aktivoval se na těle olympijského vítěze, Rakušana Matthiase Mayera. Udělal chybu a vypadl na stejném místě trati jako Ondřej Bank. Český lyžař ještě airbag nestihl otestovat a při závodech ho nenosí. Také proto byl i on rád, že se tentokrát pádu vyhnul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mayer byl v dnešním sjezdu jedním ze šesti lyžařů, kteří závodili s ochraným airbagem v kombinéze. I díky tomu neutrpěl vážnější zranění

Mayer byl v dnešním sjezdu jedním ze šesti lyžařů, kteří závodili s ochraným airbagem v kombinéze. I díky tomu neutrpěl vážnější zranění | Zdroj: Reuters

„Z výsledku dnešního závodu jsem pochopitelně zklamaný, ale už s tím nic neudělám. Rozeberu si to v hlavě, ale že bych kvůli tomu byl dva dny naštvaný, to zase ne,“ říkal Ondřej Bank po závodě, který byl ovlivněn velkým pádem Rakušana Matthiase Mayera.

Záchranáři ho sice ze sjezdovky odvezli vrtulníkem, ale jeho zranění by snad neměla být vážná. Zdá se však, že si poranil ruku a žebra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bank v cíli dnešního sjezdu okomentoval pád Rakušana Mayera

„Mým hlavním cílem před každým závodem je - řečeno s lehkou nadsázkou - přežít. Matthias je mým kamarádem a navíc je jedním z nejlepších sjezdařů,“ přiznal český lyžař.

„Dnes udělal podobnou chybu jako já s tím rozdílem, že on dopadl hůře. Když se já dostanu do problémů, nesnažím se to zachránit tím, že se za každou cenu chci udržet v závodní stopě. Matthias se o to ale pokusil a dopadl špatně,“ vysvětlil Ondřej Bank.

„Spadl v nejtěžším místě na trati. Je tam takový malý hup, který se musí jen tak sešlápnout a následně to poslat doleva, aby člověk nepodjel následující bránu. Jede se tam asi 120 až 130 kilometrů v hodině a pokud se tam dá do jízdy více energie, může vás trať vyvést třeba dva metry mimo,“ vyjádřil se český reprezentant k nástrahám italské sjezdovky.

Ondřej Bank však i přes svůj výpadek našel na svém výkonu pozitiva. Radost mu udělaly například nadějné mezičasy.

„Pro mě je i toto dobré. Chtěl jsem dnes skončit do 30. místa, a kdyby mi dnes jely lépe lyže, mohl jsem jet ještě rychleji. S úvodem dnešního závodu jsem spokojen, ale na druhou stranu jsem zde zaznamenal dva výpadky, což mě mrzí hlavně kvůli mému týmu,“ dodal Ondřej Bank.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme