Petici proti sňatkům homosexuálů podepsalo 80 tisíc Slovinců. Rozhodne referendum

Slovinci dnes v referendu hlasují o sňatcích homosexuálů. Na jaře je schválila vláda, ústavní soud ale v říjnu určil, že o manželství osob stejného pohlaví má rozhodnout veřejnost. Reagoval tak na petici, pod kterou se podepsalo přes 80 tisíc lidí. Plebiscit kritizují někteří domácí i zahraniční politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prstýnky

Prstýnky | Foto: stock exchange

Referendum podnítili slovinští konzervativci. Zastánci zákona trvají na tom, že o lidských právech nelze hlasovat v plebiscitu. Ústavní soud ho na základě petice povolil. Pokud se většina voličů vysloví proti, nebude zákon povolující homosexuální sňatky platit.

Papež František během nedávného kázání na Svatopetrském náměstí promluvil ke skupině slovinských poutníků. Jeho slova podle zahraničních médií patřila zákonodárcům v Lublani.

Při projevu totiž vyzval lidi, zvláště ty ve veřejných funkcích, aby podporovali rodinu jako důležitý základ společnosti.

Svatý otec se snaží církev vést k mírnějšímu přístupu k homosexuálům. Sňatky párů stejného pohlaví ale otevřeně nepodporuje.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme