Migranti míří do Německa. Chtějí se mít líp, říká velitel české mise ve Slovinsku

Sedmdesát policistů se tento týden vrátilo ze zahraničních misí v Maďarsku a Slovinsku. Na místě pomáhali s migranty, kteří přicházejí do Evropy. Podle jejich velitele Davida Převody směřují především do Německa a Švédska, protože se chtějí mít líp.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovinsko se potýká s přílivem běženců

Slovinsko se potýká s přílivem běženců | Zdroj: Reuters

„Když jsme přijeli ze začátku, 9. listopadu, tak prakticky přijíždělo 8000 uprchlíků denně z veškerých koutů světa. Zhruba po třech nedělích se země západního Balkánu rozhodly, že budou přijímat pouze irácké, afghánské a syrské občany,“ řekl velitel mise na Slovinsku podplukovník David Předota.

„To mělo za následek, že v tu chvíli se ze všech stali Iráčani, Afghánci a Syřani. O to více jsme je museli kontrolovat. Zaměřovali jsme se na mobilní telefony a kontroly dokladů, abychom zjistili jejich totožnost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští policisté se vrátili ze zahraniční mise v Maďarsku a Slovinsku. Jak to na hranicích vypadalo a jak zvládali nápor migrantů, řekli Ivetě Vávrové

David Předota si podle vlastních slov během pěti týdnů strávených mezi migranty mohl udělat obrázek o tom, kdo do Evropy přichází a žádá o azyl.

„Velký problém je v tom, že když se uprchlíků zeptáte, kam chtějí jít, je to Německo, Švédsko. Nechtějí za prací. Prý se tam budou mít líp, že to viděli u sebe v televizi, že všichni mají auta, jsou hezky oblečení,“ popsal zkušenost.

Čeští policisté budou působit ve Slovinsku až do poloviny ledna, jejich kolegové z Maďarska se už vrátili. Kontroly na maďarských hranicích posílí pouze v případě, že se situace zhorší a Maďarsko o to požádá.

„Chceme tím říkat, že máme prostor na to, abychom posílali policisty do zahraničí,“ ujistil policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Policisté říkají, že je to pro ně velmi zásadní zkušenost. Pro případ, že by došlo k tomu, že se migrační vlna přesune i směrem k České republice, tak tito lidé budou primárně zařazováni na plnění úkolů, které s ní souvisí,“ dodal.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme