Boko Haram už má 20 tisíc obětí. Sebevražedné útoky v Nigérii provádějí i mladé ženy

Radikálové z organizace Boko Haram sužují zejména severovýchod Nigérie a okolní státy. Zprávy o jimi provedených útocích přicházejí každý měsíc. Sebevražední atentátníci v západní Africe míří na tržiště, mešity i kostely s cílem zabít co nejvíce lidí. Často jde o mladé ženy se skrytou náloží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Nigérii si připomněli rok od únosu dívek z Chiboku. Únos provedli radikálové z Boko Haram

Lidé v Nigérii si připomněli rok od únosu dívek z Chiboku. Únos provedli radikálové z Boko Haram | Zdroj: Reuters

„V Abudže se cítím relativně v bezpečí. Útoky Boko Haram tady nejsou tak časté jako na severovýchodě, ale několik atentátů tady bylo. Při jednom z nich zaútočili na kanceláře, před kterými stojíme, jindy na policejní velitelství nebo budovu OSN,“ říká novinář Adamu Abuh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radikální náboženská sekta Boko Haram je postrachem Nigérie. Jak žijí tamní lidé pod hrozbou teroristických útoků, zjišťoval Štěpánu Sedláčkovi

Radikálové útočí zejména na severu Nigérie, ale také v Čadu, Kamerunu nebo Nigeru. Několik atentátů mířilo i na hlavní město země.

„Bojím se hlavně na místech, kde je hodně lidí, jako je trh nebo páteční modlitba v mešitě. Mám ženu a děti a snažím se s nimi nechodit na velká tržiště. Je to zvláštní druh strachu, takové psychické trauma,“ popisuje.

V současné době je nigérijská armáda s Boko Haram ve válce a úspěšně útočí na jejich tábory v neprostupném Sambiském lese ve státě Borno.

Aliance proti Boko Haram

Nový prezident Muhamadu Buhari vyhlásil, že chce džihádisty porazit do konce roku. Vznikla bezmála 9tisícová armáda složená z jednotek několika ohrožovaných zemí.

„Přímý boj s Boko Haram není těžký. Nemají tak dobré vybavení jako nigérijská armáda. Ale jejich nejsilnější zbraň spočívá v tom, že nemají tvář. Nenosí uniformy. Poznáte je až ve chvíli, kdy útočí, a to už je často pozdě,“ upozornil Adamu Abuh.

Analytik a aktivista Jaye Gaskia si myslí, že i pokud by se podařilo rozbít základnu v Sambiském lese, hrozí, že se zbylí radikálové v panice rozutečou po celém regionu a teror neskončí.

„V příštích letech podle mě nebude jedno Boko Haram, ale konfederace franšízových poboček. Nemusí se zodpovídat jednomu ústřednímu velení, ale útočit budou pod jménem Boko Haram. Tohle štěpení už se podle všeho děje.“

Chudé oblasti jako líheň radikálů

Gaskia připomněl zmařený útok v Lagosu, který leží stovky kilometrů od fronty. „Vojenská akce nestačí. Vláda musí zajistit lidem na severovýchodě základní potřeby, dostat děti zpátky do škol, podpořit zemědělství a celkové zlepšit životní podmínky.“

Teroristé podle něj verbují bojovníky v chronicky chudých oblastech. Nedostatek vzdělání a spory jsou živnou půdou pro zfanatizování a radikalizaci.

„Náboženství na severu často funguje jako prostředek, kterým se menšiny navzájem vymezují. S tím taky souvisí sektářství a fundamentalismus.“

„V Nigérii každých pět nebo deset let vznikne hnutí kolem nějakého šíleného kazatele, které se dostane do střetu se státem. Pokud nic neuděláme, brzy tu místo Boko Haram může být jiná skupina,“ dodal Gaskia.

Sunnitští radikálové ze sekty Boko Haram už při snaze založit vlastní chalífát zabili přes 20 tisíc lidí a další zhruba 2,5 milionu místních v regionu kvůli nim opustilo domovy.

Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme