Američtí demokraté se střetli v další prezidentské debatě. V průzkumech vede Clintonová

Američtí demokratičtí kandidáti se střetli v další předvolební prezidentské debatě. Tentokrát jí dominovala témata národní bezpečnosti, řešení krize v Sýrii a boje proti ozbrojencům radikálního hnutí Islámský stát. Trojice uchazečů o demokratickou nominaci do boje o Bílý dům se dostala do sporu o zahraniční politiku. Poslední diskuse letošního roku ukázala ale i hluboké rozdíly v pohledu například na ekonomická témata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí demokrati se střetli v další prezidentské debatě. V popředí favorizovaná Hillary Clintonová

Američtí demokrati se střetli v další prezidentské debatě. V popředí favorizovaná Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Střety, slovní souboje i vášnivé výměny - tak se pro letošek rozloučili s formátem živé televizní debaty kandidáti Demokratické strany.

Trio v čele s bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, favoritkou boje, jejím hlavním rivalem, senátorem Berni Sandersem a někdejším guvernérem státu Maryland Martinem O'Malleyem se snažilo zaujmout publikum názory na téma národní bezpečnosti, zahraniční politiky i terorismu.

Rétorickým výpadům v úvodu předcházela omluva senátora Bernieho Sanderse za to, že se jeden z členů jeho týmu naboural do počítačových souborů kampaně Hillary Clintonové, které obsahovaly informace o jejích voličích a potenciálně i strategii.

Politička omluvu přijala s tím, že je čas pohnout se kupředu. Pouhých šest týdnů před prvními primárkami ale mezi kandidáty narůstá napětí.

Senátor Sanders, který se sám označuje za demokratického socialistu, se snaží dohnat ztrátu na favoritku boje, která od listopadu získala na popularitě jak v celonárodních tak i většině lokálních průzkumů.

Martin O'Malley, sám na chvostu trojice, zaútočil na oba konkurenty ohledně regulace střelných zbraní. Hillary Clintonovou obvinil, že mění názor na věc každý rok, stejně podle něj osciluje v přístupu v závislosti na veřejném mínění i senátor Sanders.

'USA nejsou světovým policistou'

Hlavním místem střetu ale byla zahraniční politika, řešení krize v Sýrii a boj proti ozbrojencům Islámského státu. Hillary Clintonová čelila kritice za svůj přístup od obou rivalů.

„Kde je psáno, že je úkolem Spojených států nebo jejich ministryně zahraničí rozhodovat o tom, kdy má ten který diktátor odejít ze scény? Na mezinárodním poli musíme hrát svou roli, ale to neznamená jezdit po světě a vyhledávat nová monstra, která musíme zničit,“ uvedl bývalý guvernér Marylandu O'Malley.

„Spojené státy musejí mít vedoucí roli, ale nejsou světovým policistou. USA nemůžou být zapojené do permanentní války na Blízkém východě. Nemůžou ve stejnou chvíli úspěšně bojovat proti Asadovi i Islámskému státu. Islámský stát musí být hlavní prioritou,“ soudí senátor Sanders, který kritizoval Hillary Clintonovou za, jak řekl ‚příliš velké nadšení pro podněcování změn režimu‘.

Bývalá ministryně se ale rázně bránila, poukázala na své zkušenosti v budování mezinárodních aliancí. Svět podle ní potřebuje americké vůdčí schopnosti.

„Konečně máme strategii a příslib boje proti Islámskému státu, který je hrozbou pro nás i celý region. Konečně máme také rezoluci Rady bezpečnosti OSN, ve které se svět sjednotil v úsilí o politickou změnu v Sýrii. Pokud se Spojené státy nepostaví do čela, jiný lídr nepřijde, nastane jen vakuum. Musíme se postavit do vedení, pokud máme být úspěšní,“ prohlásila Hillary Clintonová, která také několikrát zaútočila na favorita republikánských kandidátů Donalda Trumpa, zejména kvůli jeho návrhu zakázat muslimům vstup do země.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme