Z egyptských letovisek se po odchodu ruských turistů stala města duchů

Egypt nemá žádné důkazy o tom, že by říjnový pád ruského letadla na Sinaji způsobil teroristický útok. V předběžné zprávě to uvedl šéf egyptských vyšetřovatelů Ajman Mukaddam. Egyptské závěry ale odmítlo Rusko. Mluvčí Kremlu zopakoval, že ruští odborníci jsou si jisti teroristickou akcí. Od pádu letadla, při kterém zemřelo přes 200 ruských turistů, jsou egyptská letoviska skoro prázdná. Ubylo přes 70 procent turistů. Turismus přitom živí až 16 miliónů Egypťanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistické obchody v Hurghádě marně čekají na zákazníky

Turistické obchody v Hurghádě marně čekají na zákazníky | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

V obchůdku s voňavkami v Hurghádě nás vítá prodavač s tím, že mluví rusky, ukrajinsky i polsky. I to vysvětluje, proč jeho obchod zeje prázdnotou.

„Teď tu žádní ruští turisté nejsou. Je to všechno jen politika,“ opakuje prodavač Mído v Egyptě populární spikleneckou teorii:

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptská letoviska po odchodu velké části turistů živoří. V Hurghádě natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Některé menší bezpečnostní problémy tu máme, to ano, ale ne takové, aby se teroristé dostali až mezi personál letiště. Tomu rozhodně nevěřím. To neudělal nikdo z Egypta. Říká se, že nálož mohl dát někdo do letadla už dříve při mezipřistání v Turecku.“

Rusko zakázalo po pádu letadla svým společnostem do Egypta létat. Zákaz se týká i pravidelných linek ruského Aeroflotu a egyptského Egyptairu. Z letovisek u Rudého moře se následně stala města duchů. Rusové totiž tvořili zdaleka nejpočetnější klientelu.

Mído se sice začíná orientovat i na češtinu, Češi ale egyptský turizmus nespasí.

V dalším obchůdku prodává oblečení Mark: „Když odjeli Rusové, všechno se tu zastavilo. Spousta hotelů v Šarm aš-Šajchu, ale i tady v Hurghádě, přerušila provoz. Další se zavřít chystají. Zaměstnanci si zatím musejí vybírat dovolenou.“

Mark postává před krámkem na úplně prázdné ulici. „Ta bomba v letadle, o které se mluví, tu tam nedali tady v Egyptě. Egypt je bezpečná země, všude je policie. To letadlo předtím přistálo v Turecku. A cílem Turecka je Egypt očernit, aby mu turisty přebralo,“ je přesvědčený Mark.

Mark prodává oblečení, stejně jako většina dalších se obchůdek orientoval především na ruskou klientelu | Foto: Štěpán Macháček

'Problém řešíme'

Samy egyptské úřady ale tyto lidové teorie popřely. Týden před nehodou létal stroj pouze mezi Egyptem a Ruskem.

„Musíme přiznat, že tato krize turizmu v Egyptě je skutečně hluboká a začala 31. října pádem ruského letadla na Sinaji,“ uvedl egyptský ministr turismu Hišám Zázú.

„Momentálně pracují na egyptských letištích týmy sestavené z našich a zahraničních bezpečnostních odborníků. Posuzují situaci a navrhují nejmodernější metody ochrany letišť. Chceme, aby svět viděl, že problém řešíme s naprostou vážností,“ dodal ministr turizmu Hišám Zázú.

Zákaz letů ruských cestovních kanceláří do Egypta ovšem nadále trvá. Přerušené zůstává i pravidelné letecké spojení obou zemí.

Některé resorty v Hurghádě i Šarm aš-Šajchu přerušily provoz (ilustrační foto) | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme