Bank chce zpět získat seběvědomí a dravost. Psycholog by prý nepomohl

Ondřeji Bankovi se zatím nedaří vrátit se do formy, kterou měl před únorovým vážným zraněním. Po americkém rozjezdu sezóny se mu v pátek a v sobotu nepovedly ani první závody v Evropě. Přiznává, že problém je v téhle fázi především v hlavě, ale sportovní psycholog by mu prý nepomohl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank nedokončil ve Val Gardeně ani jeden závod

Ondřej Bank nedokončil ve Val Gardeně ani jeden závod | Zdroj: Reuters

„Ne, že bych se bál, že se mi něco stane. Kdybych měl v hlavě úraz, nejezdil bych. Musím dostat nohu z hlavy, abych na ni vůbec nemyslel, správně ji zatěžoval a používal ji přirozeně. Což zatím teď není, ale tady to bylo v pohodě,“ řekl Ondřej Bank k problému po závodech ve Val Gardeně.

Z několika málo branek, které stihnul na umělém sněhu mezi zelenými jihotyrolskými kopci projet, tak zaznamenal aspoň malý pokrok. Ve Val Gardeně superG ani sjezd Světového poháru nedokončil, tuší, co je špatně, ale zatím neumí svou hlavu přeprogramovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psycholog by Ondřej Bankovi asi nepomohl. Sám sjezdař ale přiznává, že problém je v hlavě

„Všichni se snažíme pomoct. Diskutovali jsme o tom už v Beaver Creeku a říkal jsem, že musí začít jinak přemýšlet. Není možné stát na startu s tím, že to asi nejde. Musí přeprogramovat hlavu a být zase dravý a bojovný. To tam zatím není,“ všímá si bratr a trenér Tomáš Bank.

Sourozenec a kouč, stejně jako zbytek týmu, ví, že přehnaným sebevědomím nejlepší český sjezdař současnosti nikdy nevynikal, a tak nezbývá než vsadit na trpělivost a přesvědčit hlavu závodní praxí.

Zkusit angažovat psychologa, jak je u vrcholových sportovců v podobných situacích vcelku běžné, to by u téhle disciplíny prý moc nefungovalo. „Lyžování je dost specifický sport a obávám se, že žádný sportovní psycholog si neuvědomuje, co obnáší,“ přemýšlí Tomáš Bank.

„Je tam víc aspektů, třeba ten, že se člověk může zabít. To v jiných sportech není a co jsme měli zkušenosti, tak si to psychologové moc neuvědomují. Ne, že by byli k ničemu, ale chybí praxe,“ dodává kouč.

„Moc na to nejsem. Teď jsem ve stavu, kdy hlava hraje velkou roli, protože potřebuju získat sebevědomí. Nejde si říct: ‚Hej, jsem prostě dobrej.‘ Takový jsem nikdy nebyl. Je tam strašně moc proměnných,“ zapojuje se Ondřej Bank.

Jsou to strašné nervy, říká o závodech Ondřeje Banka jeho otec

Číst článek

Bratři Bankové ale věří, že by se mohli z problémů vyhrabat. Ostatně by sami mohli na katedře psychologie přednášet o tom, jak se vyhrabat ze dna zpátky k vrcholu. Někdy i dost drsných příkladů nabízí Ondřejova kariéra dost, ale tenhle pokus vrátit se patří k těm těžším.

„Fakt jsem si myslel, že to nebude tak dlouho trvat. Po večerech můžu běhat a dělat všechny věci. Ráno vstanu a první kroky mě bolí. Zlepšení je pomalé, nejezdí se jako vloni a dopadá to na tým. Psychologa bych potřeboval spíš na tým než na sebe,“ brání se Ondřej Bank trudomyslnosti humorem.

Do nejdůležitějších závodů sezóny, ve které chybí velká akce, má ještě měsíc času. Alpské klasiky ve Wengenu a Kitzbühelu se jedou v lednu.

 

Začátek sezóny je zatím trochu bolavej, ale neklesáme na mysli a makáme dál!:)Loni jsem zkusil charitativní dražbu...

Zveřejnil(a) Ondřej Bank - reprezentant České republiky v alpském lyžování dne 9. prosinec 2015

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme