Čeští policisté budou pomáhat s přílivem migrantů v Makedonii. Rozhodla o tom vláda

Česko vyšle do Makedonie 25 policistů. Ti mají pomoci makedonským kolegům zvládat příliv migrantů, kteří míří do Evropy. Například se zapojí do bezpečnostních prověrek cizinců a jejich registrace. Vyslání policistů schválila vláda. Česko zároveň pošlě Makedonii 20 milionů korun na vybudování táborů pro běžence nebo na nákup automobilů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český policista na maďarsko-srbské hranici

Český policista na maďarsko-srbské hranici | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Před měsícem a půl odjeli policisté pomáhat kvůli migrační krizi Maďarsku a později Slovinsku. Teď zamíří do Makedonie. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD budou sloužit pod makedonským velením.

„Pokud se tam zadrží podezřelý člověk – dejme tomu, že má v mobilu nějaké fotky, které je potřeba hlouběji zkoumat, nebo je ozbrojen – tak je předáván místním orgánům k dalšímu šetření,“ popsal Chovanec budoucí činnost českých policistů.

Vyslání policistů od poloviny ledna do konce února bude první krok – pak by mohla pomoci také armáda.

„Nejčastěji ženisté, zdravotní personál nebo i určité kapacity jako třeba stany, dopravní prostředky a tak dále. Čili i tam budeme každý podle svých možností přispívat. Cítíme otázku Makedonie jako věc, kde bychom měli být a budeme solidární,“ vysvětlil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Maďarsko hraničním plotem migraci přes své území zastavilo, mise české policie a armády tam proto už skončila. Běženci v posledních měsících míří hlavně přes Makedonii a Balkán. Čeští policisté budou dál pomáhat ve Slovinsku.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme