Každoroční předvánoční scénář s kapsáři se opakuje i letos. A lidé jsou stále neopatrní

21. prosinec 2015
Zprávy z

Ochranka v obchodních domech zvláště teď před Vánoci zaznamenává řadu stížností denně v souvislosti s drobnými krádežemi. Nakupující jdou ale zlodějům vstříc, často totiž nechávají kabelky popř. otevřené nákupní tašky na vozících a nevěnují jim patřičnou pozornost. Mezi regály proto hlídkují nejenom najatí strážci, ale i policisté.

„Já jsem na zloděje připravená, to se budete divit,“ řekla Českému rozhlasu v přítomnosti policisty Tomáše Procházky starší paní Ivana. A ukazuje batoh, ve kterém má další brašnu a teprve v ní peněženku. „Na co kdyby vám sebral celý batoh? Vy ho tady máte takhle volně a můžete o něj přijít,“ namítá policista.

Čtěte také

„Děkuji za upozornění, dám si to k sobě,“ reagovala na výtku policisty Ivana, která už své zkušenosti se zloději má. „Stáli jsme s vnoučaty, ona vybírala a já měla batoh na zádech rozepnutej,“ dodává.

Ideální je vnitřní kapsa bundy, pokračuje policista

Příležitost pro kapesní zloděje se každoročně opakuje, někteří lidé jsou nepoučitelní, říká Tomáš Procházka: „Nejlepší je si vzít ty věci přímo k sobě do bundy, mít je co nejblíž těla.“

O pár kroků dál vidí s reportérkou Andreou Kratochvílovou další paní, která má kabelku volně položenou v nákupním košíku. „Já tam nemám peníze, jen ponožky, podívejte,“ argumentuje. I tuto ženu ale policista upozorňuje, aby si na své osobní věci dávala pozor s tím, že i ztracená kabelka má svou hodnotu.

Zloději někdy chodívají ve skupinkách

Praktiky kapesních zlodějů se zdokonalují, konstatuje policie. Osvědčenou praktikou, jak získat peníze, doklady nebo jiné osobní věci, je následující: Neznámý člověk osloví zákazníka s dotazem, kde je to či ono zboží. Tím odláká jeho pozornost a druhý pachatel mezi tím rychle zkoumá, co je možné zcizit.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio