NKÚ našel chyby v účetnictví ministerstva zdravotnictví za víc než pět miliard

Nejvyšší kontrolní úřad odhalil chyby v účetnictví ministerstva zdravotnictví. Zaměřil se na účetní výkazy za loňský rok. Úřad našel pochybení za víc než pět miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo má podle Nejvyššího kontrolního úřadu třeba špatnou dokumentaci zásob antivirotik.

„V jejich ocenění ministerstvo zdravotnictví nezohlednilo, že u některých šarží došlo k dočasnému či trvalému snížení hodnoty zásob. Většina antivirotik totiž měla prošlou dobu použitelnosti,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí NKÚ Olga Málková.

„Některé šarže by ale bylo možné použít v případě pandemie, protože obstály ve zkouškách na obsah účinné látky, jiné šarže v této zkoušce naopak neobstály, a jejich použití by nebylo možné ani ve výjimečných situacích. MZ ale všechny tyto šarže vykázalo v původním ocenění a tím zásoby nadhodnotilo,“ doplnila.

Kontroloři tuto chybu vyčíslili na téměř jednu miliardu korun.

Pokud by ministerstvo nepřijalo opatření k nápravě zjištěných nesprávností, ty potom ovlivní účetní výkazy za Českou republiku, protože údaje z účetnictví za rok 2015 budou poprvé sloužit jako podklad pro sestavení těchto výkazů, upozornil NKÚ.

Podle šéfa resortu Svatopluka Němečka (ČSSD) už ministerstvo pochybení v účtech napravilo.

„Samozřejmě že nás mrzí, že kontrola NKÚ nám vytkla to, že ministerstvo zdravotnictví nesprávně účtovalo náklady, které mělo, a místo na jeden podúčet to účtovalo na jiný podúčet. Pevně věřím, že poté, co ministerstvo přijalo nápravná opatření, tak to pochybení bylo odstraněno a chyba se napravila,“ uvedl ministr.

„Nicméně samotný NKÚ konstatoval, že z hlediska těch účetních předpisů, jak se ty záležitosti mají účtovat, ta situace není vůbec jednoduchá, není jednoznačná,“ dodal Němeček. Kontroloři po ministerstvu nepožadují ani žádnou pokutu.

mta, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme