Rusko a Turecko mají být spojenci. Z jejich neshod profituje Islámský stát, myslí si Hynek Kmoníček

Evropská unie prodloužila sankce vůči Rusku. Podle ředitele zahraničního odboru prezidenta republiky Hynka Kmoníčka jde o logický a motivační krok.

„Musíme udržet motivační faktor, aby Rusko dvakrát přemýšlelo než jednou činí,“ upozorňuje Hynek Kmoníček v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou. Ekonomické problémy Ruska jsou však podle jeho slov způsobeny spíš než sankcemi pohybující se cenou ropy. „Ruská ekonomika se dostala do problémů a sankce tomu nepomáhají. Ale nejsou hlavním důvodem,“ upozorňuje.

Evropská unie se však v poslední době svůj přístup vůči Rusku mění. „Myslí si, že je s Ruskem řeč, ale dohoda z Minsku se ještě nenaplnila,“ vysvětluje důvod pokračujících sankcí a dodává: „Zájem médií o Ukrajinu byl módní vlnou. Konflikt na východě Ukrajiny zamrzl.“

Z neshod mezi Ruskem a Tureckem podle něj profituje Islámský stát. „Rusko a Turecko mají být spojenci se stejným nepřítelem,“ domnívá se a připomíná, že letos došlo k přelomové situaci – po 50 letech stát Severoatlantické aliance sestřeluje ruské letadlo. „Bude třeba pomoct Rusku a Turecku v komunikaci, aby se celá situace nevymkla,“ uvažuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio