Lidé ze tří obcí v okolí muničních skladů ve Vrběticích dostanou odškodnění

Vláda schválila odškodnění pro obyvatele, kteří žijí poblíž muničních skladů ve Vrběticích. Konkrétně vybrala tři obce. Na každého obyvatele připadají v průměru tři tisíce korun. Při loňském výbuchu ve vrbětických skladech zemřeli dva lidé. Viníci zůstávají neznámí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto)

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto) | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Občanům Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejichž život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem šest milionů korun,“ uvedl ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Odškodnění – týkat by se mělo asi 2000 lidí, kteří při celkem pěti evakuacích museli opustit svá bydliště – půjde přes ministerstvo vnitra, ale vyplácet peníze budou obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odškodnění pro lidí z okolí muničních skladů ve Vrběticích mluvila redaktorka Lenka Jansová

Starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák peníze vítá, i když původně obce žádaly vyšší částku. „Minulé Vánoce jsme prožili docela ve strachu. Ty letošní Vánoce – je to takový vstřícný krok a malý dárek, takže ta forma je jistě vítána,“ podotkl Hověžák.

Kompenzace by se mohli dočkat i vlastníci lesů. „Vojenské lesy jednají s vlastníky lesů, kteří jsou také poškozeni. Lesy byly silně kontaminovány šrapnely. Armáda a Vojenské lesy hledají možnosti narovnání, výměny pozemků, výkup pozemků," doplnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

První výbuch zasáhl areál loni v říjnu a vyžádal si dva lidské životy. Následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Další sklad pak explodoval v prosinci.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce již podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Sanace areálu ve Vrběticích může trvat i několik let. Odvoz zbrojního materiálu bude dokončen do konce letošního roku. Poslední kamion s municí by měl odjet tento týden ve středu.

Areál skladů budou od konce ledna příštího roku hlídat Vojenské lesy a statky. Jejich pracovníci vystřídají vojáky, kteří areál střeží doposud.

Areál bude také dočasně oplocený. Náklady na ostrahu areálu ve Vrběticích by se podle ministerstva obrany měly snížit o 113 milionů na 31 milionů korun ročně.

V následující mapě si můžete prohlédnout, jak vypadal muniční areál před explozemi a po nich. Na pravém snímku jsou červeně znázorněny oba vybuchlé sklady na satelitním snímku z 9. prosince 2014.

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

ČTK, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme