Rada Českého rozhlasu vybrala pět kandidátů na post generálního ředitele

Rada Českého rozhlasu zúžila seznam kandidátů na post generálního ředitele. V tajném hlasování vybrala šesti hlasy Jakuba Končelíka, Tomáše Němečka, René Zavorala a pět hlasů získal Michael Kralert a Tomáš Skřivánek. Radní na mimořádném zasedání vybírali z 26 přihlášek, které formálně splnily požadavky. Finalisté výběrového řízení své vize o budoucnosti veřejnoprávního média radě přednesou na zasedání 20. ledna. Nový ředitel musí být zvolen nejpozději do 3. února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu | Foto: Pavla Kopřivová

Pět postupujících absolvuje veřejné slyšení a představení kandidátského projektu.

Ten by měl obsahovat zhodnocení současné situace rozhlasu a vizi jeho budoucnosti na léta 2016 až 2021.

„Český rozhlas v budoucích šesti letech dozajista čekají velké změny, přinejmenším ve spojení s technologickým rozvojem. V některých projektech toto příliš nebylo. Určitě bude možnost se i na tohle ptát,“ říká předseda rady Petr Šafařík.

„Další takový rys, kterým se některé projekty vyznačovaly, je velká obecnost. Takový univerzální manažerský slovník. Myslím si, že v rozpravě budou mít členové rady možnost poukázat na případná slabší místa,“ dodává.

V diskuzi, která se vedla před tajnou volbou, někteří radní požadovali, aby se mezi finalisty objevili jak zaměstnanci rozhlasu, tak lidé mimo rozhlas, kteří by mohli přinést do veřejnoprávního média nové vize zvenčí. A také, aby to byla silná osobnost, která prokáže integritu s rozhlasem a zároveň to bude silný manažer, protože mu rada svěří instituci, která má roční obrat zhruba 2,25 miliardy korun.

Nakonec rada vybrala pět jmen, z nichž čtyři nejsou svázaná s Českým rozhlasem. Do užšího kola tak z rozhlasu postoupil jen současný náměstek generálního ředitele René Zavoral.

Jakub Končelík (40 let) - Mediální historik, který je od února 2010 děkanem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od roku 2001 působí také jako vědecký pracovník Centra pro mediální studia (CEMES) UK FSV a odborný asistent na katedře mediálních studií UK FSV. Letos se neúspěšně ucházel o místo v Radě České televize.

Zasedá v několika vědeckých a redakčních radách a profesních organizacích, od roku 2014 je například členem vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Tomáš Němeček (42 let) - Vedoucí právník psychiatrické nemocnice v Bohnicích (od 2013), novinář. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a Právnickou fakultu UK v Praze. V minulosti pracoval jako novinář, od roku 1995 v týdeníku Respekt, kde byl v letech 2003 až 2005 šéfredaktorem.

Poté byl čtyři roky vedoucím komentátorem Hospodářských novin, v letech 2009 až 2013 pracoval v Lidových novinách, kde byl nejprve vedoucím přílohy Orientace, poté přílohy Právo a Justice. Je členem zastupitelstva Prahy 8 za hnutí Osmička sobě.

René Zavoral (39 let) - Náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro program a vysílání. V současné funkci je od dubna 2013, předtím řídil strategický rozvoj rozhlasu (2011 až 2013), odbor komunikace či marketing a PR. V rozhlase pracuje od roku 2001, s přestávkou v letech 2005 až 2006, kdy působil v Komerční bance v korporátní komunikaci.

Michael Kralert (46 let) - Ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení IT v České spořitelně. I předtím byla jeho kariéra spojena s finančním řízením. Deset let byl manažerem auditorské společnosti Deloitte, ještě předtím od března 1998 do ledna 2000 zastával pozici finančního ředitele České televize v managementu generálního ředitele Jakuba Puchalského.

Po televizní krizi kandidoval v lednu 2001 na post prozatímního ředitele České televize, kam ho navrhovala ČSSD.

Tomáš Skřivánek (41 let) - Ředitel divize Euro E15 ve vydavatelství Mladá fronta. Ekonomické žurnalistice se věnuje od 90. let, mezi lety 1997 a 1999 pracoval v Mladé frontě Dnes, poté působil v časopise Týden a od roku 2000 byl šéfredaktorem ekonomického webu Peníze.cz. V roce 2003 přešel do týdeníku Euro, kde se stal zástupcem šéfredaktora. Na podzim 2007 přešel do Mladé Fronty, podílel se na založení bezplatného ekonomického deníku E15, jehož se stal šéfredaktorem.

Od března 2011 je také ředitelem divize ekonomických titulů v Mladé frontě, od listopadu 2013 byl i šéfredaktorem týdeníku Euro (poté, co jej MF koupila). Loni v červnu každodenní řízení obou titulů opustil a věnoval se manažerské práci.

ČTK, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme