Jezdecká kasárna v Prostějově dál čekají na demolici, město je chce strhnout co nejdříve

21. prosinec 2015

Prostějovská radnice dál plánuje stržení historické budovy Jezdeckých kasáren, které většinou hlasů schválili koaliční zastupitelé. Budova by měla jít podle představitelů města k zemi co nejdříve. Trestní oznámení podané opozicí demolici nezabrání.

„Zastupitelé rozhodli o ekonomické výhodnosti demolice a postavení novostavby objektu, který by tam vznikl,“ uvádí náměstek primátorky Zdeněk Fišer z ČSSD. Radnice se netají tím, že kasárna chce zbourat co nejdříve. V rozpočtu na příští rok si na demolici vyčlenila tři miliony korun.

„V roce 2015 jsme schválili v rozpočtu 500 tisíc korun na zabezpečení jezdeckých kasáren proti dalším škodám. Celá akce se neuskutečnila a nyní je v roce 2016 v rozpočtu částka 3 miliony na zbourání budovy, která má hodnotu zhruba 15 milionů. Hrozí reálné nebezpečí, že v lednu nebo v únoru skutečně k té demolici dojde,“ říká opoziční zastupitel Jan Navrátil z hnutí Změna pro Prostějov.

Kvůli kauze jezdeckých kasáren přitom podal před několika týdny trestní oznámení.

„K tomu jsme byli v podstatě dotlačeni, ale ono nejde neustále ustupovat. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci zničení jezdeckých kasáren. K tomu sice ještě nedošlo, ale schyluje se k tomu,“ vysvětluje.

Opozice chtěla prosadit rekonstrukci budovy, podle Fišera je ale nevýhodná: „Rekonstrukce toho objektu vycházela na zhruba 90 milionů korun a novostavba stejného objemu vycházela asi na 66 milionů. Je tam tedy rozdíl 30 milionů korun. My je uplatníme na některé jiné investici, ať už je to sídliště Šárka nebo jakákoliv další výstavba, například komunitních domů nebo sociálního bydlení.“

Demolice Jezdeckých kasáren Prostějov před několika měsíci rozdělila. Zatímco část obyvatel sbírala podpisy za jejich zachování, jiní by na místě raději viděli novostavbu.

autor: tas
Spustit audio