Vedro, bubny a běh s oštěpem. Až na kostel jsou Vánoce v Jižním Súdánu jiné

Třicetistupňové horko, kostel plný tanečníků i bubny rozléhající se buší. I tak mohou vypadat Vánoce, konkrétně v Jižním Súdánu. Křesťané žijící v jedné z nejmladších zemí světa sice nemají vzhledem k pokračujícím bojům příliš důvodů k radosti, přesto právě v čase Vánoc věří, že se situace zlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslava Vánoc v Jižním Súdánu

Oslava Vánoc v Jižním Súdánu | Foto: Robert Mikoláš

Průvod tanečníků pomalu mizí v útrobách kostela, jediné kamenné, respektive cihlové stavby široko daleko.

Drtivá většina věřících totiž bydlí v kruhových chatrčích se slaměnou střechou, a víra v Krista tak často bývá jejich jediným bohatstvím.

„Radujeme se, protože věříme. To jsou pro nás Vánoce. Bůh je radost. A Jemu také sloužíme,“ vysvětluje 28letý John Jok.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jižním Súdánu jsou tak trochu jiné Vánoce. Duchovní slouží mše v 35stupňovém horku a celý kostel při nich tančí. Natáčel Robert Mikoláš

Kolem mezitím prochází další skupinka věřících z etnika Dinků, tentokrát se zapálenými svíčkami v rukou a mezi nimi se proplétají svátečně oděné děti. Malí kluci mají často na sobě i oblek a vůbec nevadí, že je sepraný či potrhaný.

Bubeníky hrající přímo před oltářem na chvíli vystřídá hlas kněze, který z Bible předčítá o narození i životní pouti Ježíše Krista. „Dnes se vám ve městě Davidově narodil Spasitel – váš Mesiáš a Pán…“

Oslava Vánoc v Jižním Súdánu | Foto: Robert Mikoláš

Zcela zaplněným kostelem se nesou posvátná slova římsko-katolického duchovního, mimochodem pocházejícího z Indie, který slouží Bohu u hranice Jižního Súdánu se Súdánem.

Oslava Vánoc v Jižním Súdánu | Foto: Robert Mikoláš

Právě tady ale našel věrné následovníky Krista, kteří si den Ježíšova narození připomínají zcela jinak než Evropané či Američané.

Oslava Vánoc v Jižním Súdánu | Foto: Robert Mikoláš

„Žádný vánoční stromek ani dárky. Štědrý den slavíme především v kostele, při bohoslužbě, a to i o půlnoční. Jinak se ale samozřejmě veselíme, tancujeme, pořádáme závody, běháme s oštěpem,“ říká 29letý Peter Deng Makuru.

 

Krásný Advent z jihosúdánského Nyamlell vám VŠEM!

Zveřejnil(a) Robert Mikolas dne 29. listopad 2015


Jak ale dodává, ve sváteční den nesmí chybět maso a stejně tak ani ryby.

„Ženy připravují jehněčí s čirokem, oblíbené je i hovězí nasekané na malé kousky smíchané se zeleninou a samozřejmě ryby. Buď si je sami nachytáme, nebo pokud má někdo peněz nazbyt, koupí si je přímo od některého z rybářů,“ popisuje.

Stejně jako všechny ostatní ho ale záhy opět strhává vír vánočního veselí. Bez ohledu na pražící slunce, prach i všudypřítomnou chudobu.

Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme