Zboží označené jako 'česká potravina' se bude muset skládat z českých surovin

Zboží označené jako "česká potravina" bude muset splňovat přísnější pravidla. Rozhodla o tom vláda. Na pultech obchodů by se tak neměly objevit potraviny, které jsou v Česku jenom zabalené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

máslo

máslo | Foto: Jan Rosenauer

Mléko, maso nebo ovoce ponesou podle nových pravidel označení "české," jen pokud jsou v Česku vyrobené a zároveň stoprocentně pocházejí z tuzemských surovin. Potraviny vyrobené z více složek se pak budou muset z českých surovin skládat ze tří čtvrtin.

Potravinářská komora novelu vítá, má podle ní ale také nedostatky. Jak vysvětlila mluvčí komory Dana Večeřová, nezohledňuje prý specifika české výroby.

„Třeba u mléčných výrobků, kdy je potřeba, aby to bylo stoprocentně české, je myslím zbytečné, aby to bylo těch 75 procent. Naopak třeba u čokolády, kdy kakaové boby tady nevypěstujete, se v podstatě nic nemůže označovat jako český výrobek.“

ČRo, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme