Němci situaci s uprchlíky nezvládnou, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Naprostá většina české veřejnosti nerozumí německé politice zaměřené na migrační problém. Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury STEM je to 80 procent dotázaných. 70 procent respondentů nechápe v tomto ohledu ani záměry české vlády.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že Němci situaci s uprchlíky nezvládnou

Tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že Němci situaci s uprchlíky nezvládnou | Zdroj: ČTK

„Máme iracionální, emotivní strach z čehosi, čemu na domácí politické scéně nerozumíme, a Němci dělají něco, čemu nerozumíme už vůbec,“ říká Jan Hartl, z agentury STEM.

Tři čtvrtiny Čechů se dokonce domnívají, že Němci situaci nezvládnou a jejich problém nějakým způsobem dopadne v budoucnu i na Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu přiblížil Jan Hartl z agentury STEM

„Vzájemně si v tomto ohledu nerozumíme. Panuje obrovská obava z uprchlíků. Více než dvě třetiny lidí se domnívají, že u nás dříve nebo později povede situace k posílení extremistických a radikálních stran,“ dodává Jan Hartl.

Uprchlická krize navíc zhoršila postoj obyvatel Česka k EU a k Německu. Polovina Čechů si myslí, že se zhorší vztahy s Německem. Jen devět procent dospělých se domnívá, že to na vzájemné vztahy nebude mít vliv.

Česko-německý fond budoucnosti, který analýzu zadal, považuje za důležité zejména vzdělávat společnost, a to už od školních tříd. V příštím roce chce tato organizace podpořit hlavně projekty, které spojí obyvatele obou zemí v úsilí o potlačení xenofobních nálad a naopak posilování otevřené společnosti.

Průzkum agentury STEM přichází v den, kdy Mezinárodní organizace pro migraci informuje, že do Evropy už letos dorazilo víc než milion migrantů a na útěku před válkami zahynulo víc než tři a půl tisíce lidí.

Polovina Čechů míní, že uprchlická krize zhorší vztahy s Německem | Foto: ČTK

ČRo, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme