Nejlepší filmy roku 2015 (2/2)

23. prosinec 2015
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Poklad, Hvězdné války, Saulův syn, Sicario, Láska z Khon Kaen... Slovo o filmu pokračuje v anketě, ve které shrnuje nejlepší filmy letoška.

Nejlepší fikční (především hrané) filmy roku 2015 předkládají ve vzájemně se doplňujících výběrech Jindřiška Bláhová, filmová historička a publicistka, šéfredaktorka časopisu Cinepur, Jakub Felcman, ředitel festivalu Ostrava Kamera Oko, a filmový publicista a Petr Cífka, redaktor webu Moviezone.cz. Pořad, který k filmům obsahuje více informací a podrobnější argumentaci, jsme vysílali ve středu 23. prosince od 17:00.

První díl ankety, který jsme se třemi přizvanými kritiky a dramaturgy věnovali hlavně dokumentům, najdete zde.

Jindřiška BláhováSaulův syn (r. László Nemes, v české distribuci v roce 2016)Zákon trhu (r. Stéphane Brizé)Fénix (r. Christian Petzold)Soud (r. Chaitanya Tamhane)Poklad (r. Corneliu Porumboiu, v české distribuci v roce 2016)Skrytá vada (r. Paul Thomas Anderson)Fargo (TV – 2. série, autor: Noah Hawley, různí režiséři)

03386044.png

Jakub FelcmanZimní píseň (r. Otar Iioseliani)Visita ou Memórias e Confissões (Návštěvou u vzpomínek a vyznání, r. Manoel de Oliveira, 1982, premiéra 2015)Anomalisa (r. Charlie Kaufman)Neonový býk (r. Gabriel Mascaro)-Most špionů (r. Steven Speilberg)Steve Jobs (r. Danny Boyle)Creed (r. Ryan Coogler, v české distribuci v roce 2016)Star Wars – Síla se probouzí (r. J. J. Abrams)-Láska z Khon Kaen (r. Apichatpong Weerasethakul)Tři vzpomínky (r. Arnaud Desplechin)Poklad (r. Corneliu Porumboiu)-Z českých filmů Rodinný film, r. Olmo Omerzu – v distribuci od února 2016.

03325043.jpeg

Petr CífkaŠílený Max (r. George Miller)Marťan (r. Ridley Scott)Star Wars – Síla se probouzí (r. J. J. Abrams)Sicario – nájemný vrah (r. Denis Villeneuve)Kingsman: Tajná služba (r. Matthew Vaughn)Mission Impossible – Národ grázlů (r. Christopher McQuarrie)Birdman (r. Alejandro Iňárritu)Whiplash (r. Damien Chazelle)Kobry a užovky (r. Jan Prušinovský)

03533407.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.