Lékaři propustili na Vánoce domů zraněného strojvedoucího ze Studénky

Zraněný strojvedoucí z červencové nehody ve Studénce se vrací přesně po pěti měsících domů. Lékaři ho z pražské nemocnice propustili na vánoční svátky domů. Po nich bude ale znovu rehabilitovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přátelé pro Jana Černého sehnali úzký vozík, aby se mohl pohybovat po bytě. Na návrat domů se těšil, i když byl nervózní.

„Základ byl, že se před 14 dny dokázal samostatně přesunout na křeslo, ve kterém se může sám pohybovat,“ říká kamarád a předseda železničářských odborů v Praze Jiří Běhounek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zraněném strojvůdci pendolina natáčela redaktorka Pavla Firbacherová

Návrat zraněného strojvedoucího je však podle něj přece jen „velká neznámá“.

„Je potřeba si uvědomit, že přesně na den před pěti měsíci Honza odešel na směnu s tím, že se odpoledne vrátí, pojede na kolo a vykoupat se. Dnes je na vozíku ve velmi těžkém stavu, ale zaplať pánbůh, že jede domů,“ říká Jiří Běhounek, předseda železničářských odborů v Praze.

Cestu ze svého nemocničního pokoje do auta si Jan Černý natrénoval předem. Po svátcích opět nastoupí na rehabilitace.

Účet se jménem 'Strojvedoucí Honza Černý' má číslo 402 62 77 399/0800.

Jan Černý má velkou podporu přátel a rodiny. Denně v nemocnici přijímá i 11 návštěv. Podporují ho ale i tisíce lidí z celého Česka.

Kolegové z depa založili na jeho podporu sbírku. K dnešnímu dni na ni lidé poslali více než 3,5 milionu korun.

Když 22. července vjel polský řidič kamionu pod klesající závory, měl strojvůdce pendolina Jan Černý na reakci čtyři vteřiny. Kromě toho, že zapnul rychlobrzdění, stihl ještě varovat cestující. Teprve pak utekl z kabiny, aby se zachránil.

Při nehodě zemřeli tři lidé a dalších 18 bylo zraněno.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme