Řecko kvůli Zemanovým výrokům povolalo svého velvyslance do Atén

Řecký velvyslanec Panayotis Sarris odcestoval z České republiky na konzultace do Atén. Řecko si ho povolalo v reakci na výrok prezidenta Miloše Zemana, že Česko může vstoupit do eurozóny, až se vyřeší účast Řecka. Povolání velvyslance na konzultace je mezi spojenci považováno za nezvyklý krok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Oficiální Facebook Miloš Zeman - prezident České republiky

„Je to forma protestu proti dřívějším výrokům prezidenta Zemana na adresu Řecka,“ uvedla Eva Žižková z řeckého velvyslanectví v Praze. Jednalo se prý o rozhodnutí řeckého ministerstva zahraničí.

O tom, že by Česká republika měla přijmout Euro až po odchodu Řecka z eurozóny, mluvila hlava státu v nedávném rozhovoru pro slovenskou agenturu TASR.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci Řecka na Zemanovy výroky mluvili europoslanec Jan Zahradil (ODS) a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Zeman v něm vyjádřil obavu z toho, že by při současné podobě stabilizačního mechanismu museli čeští daňoví poplatníci po zavedení eura platit řecké dluhy. Z výsledků jednání, která se zdála směřovat k odchodu Řecka z eurozóny, ale skončila tím, že zůstalo, byl prý prezident zklamaný.

Řecké ministerstvo zahraničí v reakci na Zemanovy výroky mimo jiné uvedlo, že „Česká republika je členem Evropské unie také díky Řecku“.

Do Česka Řekové nejdříve poslali protestní nótu, ale protože „se nic nezměnilo“, následoval další krok.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka si prezident za svým názorem stojí. „Pan prezident tento svůj názor sdělil v minulých měsících mnohokráte a na tomto názoru pan prezident trvá, bude trvat a bude ho nadále veřejně sdělovat,“ řekl Ovčáček.

„Přeji svému řeckému kolegovi příjemné a spokojené Vánoce doma a těším se na jeho návrat do práce v Praze. Kancelář prezidenta republiky je, stejně jako v minulosti, připravena k pokračování profesionální a přátelské diskuse o všech otázkách, které obě strany zajímají,“ reagoval pak v krátké textové zprávě pro Radiožurnál Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Česká diplomacie bude chtít po Řecku bližší vysvětlení neobvyklého kroku. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek by se kvůli tomu chtěl zítra spojit se svým řeckým protějškem.

Analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek popsal řecký krok jako důraznou, výjimečnou, ale zhruba středně silnou formu diplomatického protestu.

„A hlavně není nějakým způsobem nenapravitelná. Pan velvyslanec se může třeba během ledna vrátit do Prahy bez nějaké velké pozornosti médií a diplomatické vztahy mohou pokračovat,“ podotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co v diplomacii znamená povolání velvyslance na konzultace, mluvil analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek

Podle Votápka je důležité, zda se vůči partnerovi, s nímž je ČR společně třeba také v NATO, jedná o oficiální českou politiku. „Zda tedy oficiální česká zahraniční politika chce, aby Řecko opustilo eurozónu, nebo ne,“ uvedl Votápek.

Europoslanec za ODS Jan Zahradil se sice domnívá, že by se prezident měl chovat víc diplomaticky, věcně však se Zemanem převážně souhlasí.

„Osobně si myslím, že Řecko nejenom nepatří do eurozóny, ale že už v tuto chvíli ani nepatří do schengenského prostoru, protože neumí uhlídat vnější hranice Evropské unie,“ řekl. Reakci řecké strany pak europoslanec označil za přehnanou.

To státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza je pro uvážlivější přístup.

„Myslím, že posledního půl roku v Evropě vedeme diskusi o tom, kdo kam nepatří, koho odkud vyloučit… Když třeba holandský ministr financí komentoval to, kdo má nebo nemá být v Schengenu, velmi se nám to nelíbilo. Myslím, že je potřeba situaci spíš uklidňovat, bavit se o tom, jak případně věci měnit, ale ne kádrovat to, kdo kam patří nebo nepatří,“ poznamenal.

Podle něj prezident u některých zemí k zlepšení vztahů přispívá, zatímco jinde – což je i případ Řecka – přidělává diplomatům práci.

„Myslím, že všichni diplomaté chtějí jedno jediné – tu situaci uklidnit a vrátit ji do normálu,“ dodal Prouza.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme