Letiště v Egyptě budou lépe zabezpečena, modernizaci navrhne britská firma

Západní odborníci zmodernizují v Egyptě zabezpečení letišť. Rozhodnutí přijala egyptská vláda v souvislosti s říjnovým pádem ruského dopravního letadla na Sinaji. Rusko a několik západních států tvrdí, že Airbus A321 s 224 osobami na palubě, který letěl z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, se zhroutil pravděpodobně v důsledku výbuchu bomby. Egypt verzi teroristického útoků stále odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kontroly na letišti Šarm aš-Šajch

Bezpečnostní kontroly na letišti Šarm aš-Šajch | Zdroj: Reuters

Egyptská vláda na tiskové konferenci informovala, že si najala britskou bezpečnostní firmu, aby provedla podrobnou analýzu zabezpečení egyptských letišť a navrhla nejmodernější opatření ohledně ostrahy letišť a kontrol zavazadel a osob.

„Zajištění bezpečných letů pro každého cestujícího do Egypta, ať už služebně nebo na dovolenou, je nejvyšší prioritou egyptské vlády. To je důvod, proč jsme přijali okamžitá opatření s cílem zajistit bezpečnost cestujících na světové úrovni,“ řekl egyptský ministr cestovního ruchu Hišám Zaazou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Egyptská vláda najala britskou firmu, aby prozkoumala bezpečnost letišť a navrhla opatření. Kauzu sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Práci má britská firma Control Ricks zahájit na letišti v Káhiře a Šarm aš-Šajchu. Poté bude pokračovat na dalších egyptských letištích.

Pád ruského letadla vyvolal řadu kritik egyptských bezpečnostních opatření na letištích a řada evropských aerolinií pozastavila lety z a do Egypta. Káhira pak slíbila, že opatření na letištích zpřísní.

„Kontroly formálního charakteru, jako je kontrola zavazadel rentgenem anebo osobní kontrola u bezpečnostního rámu, fungovaly vždy. Ale před pádem ruského letadla byla vidět určitá ledabylost personálu. V posledních týdnech jsou ale kontroly mnohem přísnější a intenzivnější,“ popisuje současnou situaci blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček.

Egyptští vyšetřovatelé k pádu letadla vydali minulý týden předběžnou zprávu. Nepřinesla ale nic nového. Uvádí v ní, že se nenašel žádný důkaz o terorismu nebo jiné ilegální činnosti v souvislosti s havárií ruského letadla.

Rusko předběžnou zprávu egyptských vyšetřovatelů odmítá. Podle Moskvy existují důkazy, že na palubě stroje byla umístěna nálož a jde o teroristický čin.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme