Hvězdné války přinesly v Česku rekordní tržby, v počtu diváků ale nebodovaly

Také díky dražším vstupenkám a mimořádně široké distribuci se uvedení filmu Hvězdné války: Síla se probouzí stalo komerčně nejúspěšnější premiérou v historii českých kin. A to i přesto, že na něj během prvního víkendu přišlo méně diváků než v minulosti na Padesát odstínů šedi, Harryho Pottera či Hobita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Star Wars, Epizoda VII,  premiera v Praze

Star Wars, Epizoda VII, premiera v Praze | Foto: Filip Jandourek

Lístek na nejnovější pokračování Hvězdných válek stál v průměru 159 korun, za první víkend se uskutečnilo 2 295 projekcí. Film režiséra J. J. Abramse vydělal od čtvrtka do neděle provozovatelům kin a distribuční společnosti Falcon 37,26 milionů korun.

Hvězdné války už vydělaly přes 30 miliard dolarů. Nový díl má přinést rekordní tržby

Číst článek

Historické prvenství v počtu diváků si ovšem udržel snímek Padesát odstínů šedi, který šel do kin letos v únoru, a za první víkend ho vidělo o 22 tisíc lidí víc než Hvězdné války. Potřeboval k tomu také o pět stovek méně projekcí. Lístky byly v průměru o 15 korun levnější. V celkových tržbách za první víkend proto erotický thriller za sedmým pokračováním Hvězdných válek o 371 tisíc korun zaostal.

Hvězdné války přepsaly historický rekord také v USA a v Kanadě. Během premiérového víkendu utržily 248 milionů dolarů (6,1 miliardy Kč). Celosvětově se během víkendu prodaly vstupenky za rovněž rekordních 529 milionů dolarů (13 miliard Kč).

Poslední díl Hvězdných válek z produkce studia Disney má podle všeho nakročeno k tomu, aby se vyrovnal kasovním trhákům, které jsou na prvních místech žebříčku celkových tržeb. Ta dosud patří dvěma filmům režiséra Jamese Camerona: Avatar utržil 2,8 miliardy dolarů (69 miliard korun), zatímco Titanic 2,2 miliardy USD (54,2 miliardy korun).

Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme