Irácká armáda pronikla do centra Ramádí. Po dvou dnech ofenzivy

Během druhého dne velké ofenzivy proti Islámskému státu dobyli iráčtí vojáci dvě centrální čtvrti města Ramádí a z dalších dvou džihádisty vytlačují. Armáda postupuje směrem k vládním budovám v centru města. Podle odhadů se v nich brání asi 350 ozbrojenců. Skupina Islámský stát se půlmilionového hlavního města provincie Anbár zmocnila v květnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká armáda postupuje směrem k centru města Ramádí

Irácká armáda postupuje směrem k centru města Ramádí | Zdroj: Reuters

Začátek operace oznámila armáda Iráčanům v médiích.

„Lidu hrdé země Iráku oznamujeme, že jeho stateční muži teď bojují bitvu cti a slávy. Ozbrojené síly začaly ráno ofenzivu s podporou letectva a mezinárodní koalice,“ četla armádní komuniké hlasatelka irácké televize.

Armáda postavila přes řeku Eufrat provizorní mosty. Po nich se vojáci dostali do několika severních předměstí Ramádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irácké armádě se daří vytlačovat IS z Ramádí, ofenziva pokračuje druhým dnem. Více blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček a analytik AMO Tomáš Kaválek

Operace se vedle pravidelné irácké armády účastní i speciální protiteroristické jednotky, sunnitské kmenové jednotky z oblasti Ramádí a mezinárodní koalice, která ofenzivu podporuje ze vzduchu. Poprvé se akce neúčastní šíitské milice, aby při dobývání sunnitského města nevyvolávaly sektářské napětí.

Podle pozorovatelů je na výkonu irácké armády vidět zesílený americký výcvik. Ukazuje se ale, že nastávají klasické problémy, kdy džihádisté kladou výbušniny. Dnes například najelo auto naplněné explozivy do jedné z iráckých jednotek a zemřelo při tom 16 vojáků. Tyto akce Islámského státu tak budou další postup irácké armády zpomalovat.

Velkým problémem jsou také civilisté. Islamisté jim totiž zakazují opouštět čtvrtě, ke kterým se blíží boje, a používají tak občany jako lidské štíty.

Iráčtí vojáci postavili provizorní mosty přes řeku Eufrat | Foto: ČTK/AP

Irácká vláda slibuje, že znovudobytí města je otázkou dnů. Rychlé získání kontroly nad městem ale vláda slibovala už několikrát a zatím tomu tak nikdy nebylo. Prohlášení jsou tak spíše součástí propagandy.

Naopak tiskový mluvčí mezinárodní koalice, která irácké armádě asistuje, řekl, že boje budou ještě těžké a že v žádném případě nebudou krátké. Islámský stát si totiž během měsíců, kdy Ramádí kontroloval, ve městě vytvořil infrastrukturu pro pasti a právě kladení výbušnin.

Zbraně, které irácká armáda zabavila hnutí Islámský stát na severu Ramádí | Foto: ČTK/AP

Pokud se irácké vládě povede Ramádí dobýt, po Tikrítu to bude druhé velké město, které se podaří dostat z rukou Islámského státu. Hnutí oproti polovině roku 2014 dnes ovládá mnohem mnohem menší část Iráku než při jeho tehdejší velké ofenzivě.

To je ale především zásluha kurdských jednotek na severu, kde oblast ovládanou radikály hodně zmenšily, naopak irácká armáda velice pomalu postupuje právě v jižních oblastech země.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme