Betlém je betonové město obehnané zdí, ve kterém žije 25 tisíc lidí

23. prosinec 2015

Město Betlém bychom si mohli na základě malých betlémků, které máme doma, představit jako malou vesničku, kde se zastavil čas. Někde stojí jesličky, kde se narodil Ježíšek, a člověk tu a tam narazí na pastýře. Jenže to je velký omyl. Betlém je město velké jako Havlíčkův Brod – žije v něm 25 tisíc lidí a je obehnané pětimetrovou zdí.

A víc než Židy potkáte v ulicích snědé Araby. „Je to trochu stísňující město. První, co vás zarazí, je, jak je velké. Kvůli palestinsko-izraelským konfliktům je kolem města demilitarizovaná zóna, zeď se nesmí fotit. Je to palestinské území, oddělené od Izraele. Pro turisty to znamená třeba to, že musíte přestoupit z izraelského do palestinského autobusu,“ vypráví Jan Novák, který město Betlém v předvánočním čase navštívil.

Betonový Betlém

Betlém je rozdělen na staré město a předměstí – to jsou betonové paneláky. Ve starém městě je pár středověkých domů a na náměstí stojí vánoční stromek. Vypadá trochu nepatřičně, protože Izrael je jinak prakticky bez stromů. Stromek je v evropském stylu. Velká železná konstrukce, na tom napletené jehličí a větvičky různých stromků. V centru jsou dva kostely Narození Páně. A v tom starším – románském - je místo, kde se skutečně narodil Ježíš. Jesličky tam ale nehledejte.

Místo Ježíškova narození – ozdobená jeskyně

V Palestině v časech Kristova narození bydleli pastýři v jeskyních, aby neměli práci se stavěním domů. A v jedné takové jeskyni měla Panna Maria porodit Ježíška. Místo je turisticky přístupné, jen si musíte vystát frontu. „Je to takový nenápadný vstup do podzemí před oltářem v kostele Narození Páně. Dole je opravdová jeskyně, celá je ozdobená kadidelnicemi, svícemi, zlatými řetězy, purpurovými a červenými látkami. Je tam velká stříbrná hvězda s dírou vprostřed a na tom místě se narodil Kristus,“ popisuje Jan Novák. Jeskyně je podle něj docela velká. „Je tam velké teplo, jak tam chodí hodně lidí. A ta vůně kadidelnic k tomu, to všechno dohromady vytváří atmosféru, kde věřící člověk cítí přítomnost Boha,“ vysvětluje sílu místa Novák.

Jan Novák, cestovatel

I jesličky budou

Volek, oslík, jesličky. To je klasika českých betlémů. V opravdovém městě Betlémě bychom něco podobného taky našli. Kousek od města je parkový areál – stromy, moderní kostely a tam podle legendy byli pastýři, kterým archanděl Gabriel zvěstoval narození Ježíše. Je tam jeskyně a tam je náš evropský betlém – s figurkami a jesličkami. „Ale je to vidět, že to je import, prostě to tam nepatří,“ vzpomíná na cestu do Betléma Jan Novák.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio