Lobbista Janoušek dostal už šest vycházek z vězení, píše MF Dnes

Odsouzený lobbista Roman Janoušek opustil od letošního července už šestkrát brněnskou věznici. Informaci přinesl deník MF Dnes. Z toho prý Janoušek třikrát odjel až do Prahy, nejdéle na více než tři dny, a to kvůli údajnému lékařskému vyšetření. Oslovení právníci upozorňují, že takové množství vycházek není běžné. Ředitel příslušného nápravného zařízení ale odmítá, že by svým rozhodnutím porušil zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

Například podle advokáta Jaroslava Ortmana je třeba rozlišovat účel vycházky.

„Bude dobré odlišit, co byly zdravotní důvody a co byly odměny. Pokud to byly zdravotní důvody, musel pro to být lékařský posudek nebo něco podobného, a pokud je to odměna, je na řediteli, aby si to uhájil,“ řekl Českému rozhlasu Ortman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle informací deníku MF Dnes dostal lobbista Roman Janoušek už šest vycházek z brněnského vězení. Více advokát Jaroslav Ortman

„Může být přezkum, a pokud by ředitel postupoval nesprávně, je na generálním řediteli Vězeňské služby, aby z toho vyvodil důsledky,“ dodal advokát.

Janoušek je ve věznici s dozorem, kam se dostávají pachatelé dopravních nehod. Je to druhý nejmírnější režim po zařízení s dohledem.

Ředitel věznice může přerušit odsouzenému výkon trestu až na 20 dnů za rok jako odměnu, na 10 dnů kvůli naléhavým rodinným důvodům a za třetí kvůli neodkladné potřebě léčby.

„Podmínkou musí být vzorné chování. Odměna se dává proto, že se například vzorně plní povinnosti,“ upozornil Ortman.

Janoušek má zůstat za mřížemi celkem 4,5 roku za to, že autem srazil ženu a z místa nehody ujel.

Kauza Janoušek | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme