ERÚ pracovně počítá s podporou pro existující obnovitelné zdroje

Energetický regulační úřad (ERÚ) připravil pracovní verzi cenového rozhodnutí, ve které počítá s podporou pro existující zdroje obnovitelné energie. ČTK to řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Materiál úřad zveřejní odpoledne. Finální znění cenového rozhodnutí přijme až ve chvíli, kdy schválené nařízení vlády vyjde ve Sbírce zákonů. Nařízení, které by mělo ERÚ umožnit vypsat podporu za 42 miliard korun pro příští rok, vyjde v brzké době.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Dnes, aby se situace nějakým způsobem vyřešila nebo aby se alespoň nějak řešila, zveřejníme pracovní verzi cenového rozhodnutí, které by mohlo vyjít vstříc nařízení vlády,“ řekl ČTK po jednání vedení ERÚ Chvojka.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tomu, že úřad čeká na zveřejnění vládního nařízení ve sbírce, rozumí. „Včera jsem to podepsal já, dneska podepsal pan premiér, takže je otázka, kdy to vyjde ve sbírce zákonů, což bude pravděpodobně brzy,“ řekl Mládek, podle kterého by tak teoreticky příjemci peněz nemuseli nic poznat.

ERÚ podle mluvčího pracuje s tím, že vypíše podporu pro existující zdroje. „Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ty informace nemáme,“ dodal.

Pokud podle něj v budoucnu Evropská komise prohlásí, že měla být podpora obnovitelným zdrojům mezi lety 2006 a 2012 posuzována jako nová, bude cenové rozhodnutí vlastně neplatné. Podporu ale ERÚ nevypíše pro zdroje, které se budou připojovat v příštím roce, dokud ji neodsouhlasí Evropská komise.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím úřad překročil zákon. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Peníze pro příští rok zatím nemají jisté solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. Takzvanou notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012. Podle stanoviska ministerstva naopak právo na podporu mají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme