Biokeramika, objev vietnamské války. Dnes nahrazuje kosti, klouby i zuby

22. prosinec 2015
Trendy

Když se sloučí oxid křemičitý, sodný a vápenatý s oxidem fosforečným, vznikne bioaktivní sklo, vlastně keramika. Díky ní lidé znovu koušou, chodí, hýbou se. Kde a jak slouží v 21. století tento objev Američana Larryho Henche z konce 60. let 20. století?

Bio a keramika, jak to jde dohromady? Když se biokeramika používá v medicíně, znamená to, že si rozumí s lidským organizmem. Pojem může být to pro laika zavádějící, protože předpona "bio" neodkazuje na živé složky v materiálu, ale na vysokou schopnost neživého materiálu splynout s naším tělem.

Profesor Aleš Helebrant z Ústavu skla a keramiky VŠCHT vysvětluje: “Tyto anorganické nekovové biomateriály se používají pro kostní a kloubní náhrady nebo zubní implantáty. Syntetický materiál se používá jako náhrada části živé tkáně nebo ji podporuje.“

Biokeramika je relativně mladý obor, protože v dnešním pojetí její zrod datují odborníci přelomem 60. a 70. let 20. století. Na prof. Larryho Henche z Univerzity na Floridě se obrátili vojenští lékaři z polních nemocnic, aby pomohl raněným americkým vojákům, kteří utrpěli těžká bojová zranění a přišli o končetiny. A jak to už tak bývá, profesu Henchovi pomohla náhoda. „Zkoumal tehdy korozi málo odolného skla. Na skle se srážela vrstva fosforečnanu vápenatého. A objevil biokeramiku, kterou patentoval jako bioglass.“

Prof. Helebrant v této souvislosti připomene i to, že v lecčems moderní doba jen navazuje na historii a na to, co lidstvo v jiné podobě znalo už před tisíci lety. „Archeologické nálezy z dob před naším letopočtem dokazují, že byly nalezeny lebky s destičkami, které překrývaly otvor po zranění.“

Jak se biokeramika vyrábí? V kladenské výrobní hale to vypadá jako v běžné kovodílně. Jsou tu přesné NC stroje. Čistě česká firma ve shodě se světovým trendem jde cestou kompozitních materiálů. Vyrábí kovové, vysoce přesné kostní implantáty, na které se pak nasazuje, nebo které se osazují biokeramikou.

Milan Sekerka prochází výrobu, kde vznikají dříky, endoprotézy, hlavice i lůžka. V přízemí je dlouhá chodba, která je cítit dezinfekcí - ne náhodou navozuje nemocniční prostředí. Tady sídlí finální střediska produkce implantátů, které dostávají svou laserovou jmenovku a v natlakované místnosti se balí do speciálních krabic, v nichž se budou sterilizovat.

Logo

Ze tří zmíněných českých firem, které se zabývají touto speciální zdravotnickou výrobou, sídlí dvě právě na Kladně. Navazují na tradici, která se zrodila v době socialismus na dvoře legendární Poldi Kladno. Dlouholetá praxe je dodnes drží na trhu i v silné zahraniční konkurenci.

Ředitel výlučného výrobce v ČR, společnosti LASAK, Ing. Jakub Strnad názorně na modelu ukazuje, jak se osazuje implantát do čelisti, aby se nový biokeramický zub pacientům mohl nasadit na "protetický pilíř". Další užití biokeramiky je regenerace kostních defektů.

Aniž by tím ovšem zpochybňoval jejich uplatnění zejména v chirurgii dlouhých kostí a ortopedické chirurgii. Jak jsme slyšeli od prof. Helebranta, sloučenina SiO2, Na2O, CaO a P2O5, zkrátka biokeramika, se dále vyvíjí a už dnes se rýsují nové možnosti jejího využití.

autoři: dst , sch
Spustit audio