Bytaři řádí i o Vánocích a na Silvestra. Vloni si nakradli 120 milionů korun

26. prosinec 2015

Lupiči se nestydí krást ani o Vánocích a na Silvestra. Vloni v prosinci napáchali škody za 120 milionů korun, a každoročně tak připravují nemilé překvapení pro nejednoho obyvatele nezabezpečeného bytu. Zvýšený počet krádeží na konci roku je přitom dlouhodobým trendem. Vedle bytařů mají žně například i kapsáři.

Cest za příbuznými nebo na hory během vánočních svátků v posledních letech často využívají lupiči. Předpokládají totiž volný prostor a spoustu nashromážděných věcí v bytech.

„Dostat se do bytu a překonat obyčejné vstupní dveře bez zabezpečovacích prvků je pro zloděje záležitostí několika minut. Pachatelé pracují neslyšně, pokud jsou přistiženi při činu sousedem, neváhají se vydávat třeba za profesionální zámečníky a pracují dál. Oblíbenou dobou pro lup však bývá spíše interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní a problémem pro ně není ani noční šichta na Štědrý den,“ upozorňuje odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček.

Zloději jsou také stále drzejší. V řadě případů je neodradí od vloupání ani přítomnost obyvatel v domě či bytě. „Není již výjimkou, že zloději loupí i na Štědrý den. Staly se i případy, kdy se zloději nehlučně vkradli do bytu a překvapili rodinu třeba u štědrovečerní večeře,“ popisuje odborník na ochranu domácího majetku Ivan Pavlíček.

Vloupání i pro několik stovek. Hlavně v zimě

Vloupání za přítomnosti obyvatel navíc souvisí i s dalším trendem. Pachatelé se v zimě potýkají s větší hmotnou nouzí než v létě. Neváhají proto vniknout do obydlí i kvůli několika stovkám nebo drobnému domácímu vybavení, které se dá rychle zpeněžit v zastavárnách. Škoda na majetku sice není v takových případech vysoká, ale lidé přichází o pocit soukromí, který se nedá vyčíslit penězi.

„Každý rok je vykradeno přes 62 tisíc domů, bytů či firem. Celkově je ale 30 % objektů dnes zabezpečeno kvalitními bezpečnostními dveřmi alespoň třetí třídy nebo profesionálním alarmem a takto zabezpečené objekty se v podstatě nevykrádají. Uvedených 62 tisíc vloupání je tedy do zbývajících 70 % špatně zabezpečených objektů, kde se pravděpodobnost vloupání dramaticky zvyšuje,“ uzavírá expert za zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio