Beatles vstoupili na stream. Velké přehrávače zařadily do nabídky 224 jejich písní

Přestože kapela Beatles už dávno neexistuje, letos o Vánocích rozdává dárky svým fanouškům. Od dnešního dne mohou lidé hudbu této kapely z Liverpoolu přehrávat hned na několika streamovacích službách. Je to vůbec poprvé, kdy se Beatles na těchto internetových přehrávačích objevili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní právo, o které řada společností dlouho usilovala, nezískal nikdo.

Beatles tak streamuje hned devět největších společností – Spotify, Apple Music, Slacker, Tidal, Groove, Rhapsody, Deezer, Google Play a Amazon Prime. V nabídce se přesně minutu po půlnoci objevilo dohromady 224 písní.

Společnosti, které provozují streamovací služby, si od toho neslibují jenom výdělek, ale i to, že by mohly Beatles přitáhnout k užívání internetových přehrávačů i starší generace.

Obecně se očekává, že o Beatles bude obrovský zájem. Už v minulosti se fanoušci opakovaně dotazovali, proč „brouci“ na streamovacích službách nejsou.

Nad tím se pozastavují i zahraniční deníky, které k tomu uvádějí, že s Beatles jde všechno tak trochu pomaleji.

Držitelé autorských práv – jimiž jsou Paul McCartney, Ringo Starr a spolu s nimi dědicové po zesnulých členech kapely Johnovi Lennonovi a Georgi Harrisonovi – se například nechali pět let přemlouvat k tomu, aby pustili hudbu britské kapely na cédéčka a sedm let zase trvalo, než ji dali k dispozici na internetový obchod I- tunes.

Na streamu se mohou Beatles dostat do zajímavé mezigenerační konkurence. Třeba jedním z nejvyhledávanějších interpretů na streamovacích službách je v současnosti Justin Bieber, kterého si týdně pustí průměrně šest půl milionu lidí.

Jsou však i umělci, kteří se tomuto způsobu internetového přehrávání brání. K takovým patří třeba britská zpěvačka Adele.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme