Polský Senát schválil kontroverzní zákon o ústavním soudu

Senát v Polsku dnes nad ránem odhlasoval nový zákon o ústavním soudu. Norma je terčem kritiky domácí opozice i zahraničních institucí, podle nichž umožní konzervativní vládě ochromit činnost této důležité ústavní instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strana Právo a spravedlnost (PiS) má po polských parlamentních volbách většinu křesel v Sejmu

Strana Právo a spravedlnost (PiS) má po polských parlamentních volbách většinu křesel v Sejmu | Zdroj: Reuters

Asi nejpodstatnější je, že nový zákon prakticky ústavní soud paralyzuje.

Navíc, když se vládě a prezidentovi nebude nějaké rozhodnutí i toho paralyzovaného soudu líbit, může ho podle opozice fakticky zablokovat.

To je v demokratických zemích nepřípustné. Porušuje to nezávislost justice a dělení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

„Vyhráli jsme volby, a tedy máme právo ten zákon změnit,“ obhajuje postup předseda Senátu za vládní stranu Právo a spravedlnost Stanislaw Karczewski.

Jenže ani vítěz voleb by neměl měnit zákony tak, aby legislativa odporovala ústavě a aby jediná instituce, která je oprávněná posuzovat, jestli to tak je nebo není, byla fakticky podřízená vládě.

Polský ústavní soud a pravidla, která se ho týkají, vznikala sice ještě za komunismu a instituce nikdy nefungovala ideálně, ale to, co provádí strana Právo a spravedlnost teď je mírně řečeno nezvyklé. Proto se ozývá nejenom polská opozice, ale i mezinárodní instituce.

Nesouhlas dávali v minulých dnech a týdnech najevo i lidé v ulicích a nepokoje lze zřejmě očekávat i dál. Naštvanost u řady Poláků je veliká.

Právo a spravedlnost sice vyhrála volby, ale protože je v Polsku poměrný systém, hlasovalo pro ni 37 procent voličů, tedy skoro dvě třetiny ne.

Teď se opozice sjednocuje a dává najevo, že si takovou vládu nechce nechat líbit.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme