Starší lidé odešlou i desítky vánočních pohledů, mladší spoléhají na techniku

Ročně klesá počet odeslaných listovních zásilek o několik procent. Mladí lidé stále častěji posílají vánoční přání prostřednictvím e-mailu nebo SMS zpráv. Starší generace udržuje tradici a posílá pohlednice nebo blahopřání poštou. Nechybí ani vánoční balíčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční přání (ilustrační foto)

Vánoční přání (ilustrační foto) | Foto: Miroslav Tichák

„Lidé kupují na vánoce pohlednice i přání do obálky. Jsou to ale především starší lidé. Nejsou zvyklí na SMS a je to neosobní. Spadlo to o padesát procent za posledních pět let,“ říká majitelka trafiky v centru České Lípy Anna Marie Habersbergová.

Její slova potvrzuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Podle něj počet odeslaných listovních zásilek klesá ročně o osm až deset procent. Přesto jsou měsíce, kdy počet jejich počet stoupá. Kromě Vánoc jsou to i Velikonoce a letní prázdniny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční pohledy posílají hlavně starší lidé. Přímo v terénu mezi zaměstnanci pošty to zjistil reportér ČRo Tomáš Mařas

Generační rozdíly v přístupu k posílání vánočních přání jsou patrné i u oslovených obyvatel České Lípy. Zatímco třicetiletý Libor vánoční pohledy a přání neposílá, bezmála šedesátiletý Zdeněk jich každý rok rozešle více než čtyřicet. „Připadá mi to osobnější,“ vysvětluje.

„V případě starších lidí je to zvyk. Zvykli si posílat pohlednice. Mladší generace je zvyklejší pracovat s moderními a mobilními technologiemi. Nejdůležitější je, že ti lidé mají pořád chuť komunikovat,“ těší sociologa Ladislava Zárubu.

Pohledy převažují nad obálkami

V depu České pošty v České Lípě se schází veškeré balíky z celé republiky pro Českolipsko. „U těch vytříděných balíků co přepravní klec to doručovací okres. Balíky, které přišly, je přebírá paní u počítače a natipuje je. Pak je pouští po tom pásu a dál se to třídí na jednotlivé okrsky,“ vysvětluje vedoucí Eva Žirovnická.

V depu nechybí ani hala, kde se třídí i listovní zásilky, dopisy a pohlednice. Tam se schází všechny pošťačky z České Lípy. Každá si tu založí svůj doručovací okres, napíše si rekomanda a vyráží do terénu.

„Nosím více vánočních pohledů než přání do obálky. Myslím, že je oproti minulému roku nárůst. Dnes roznesu sto vánočních pohledů určitě,“ snaží se porovnat poštovní doručovatelka Andrea Šimková, která má na starost českolipské sídliště Špičák.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme