Část USA trápí bouře a tornáda, na východě padají teplotní rekordy

Vánoční svátky ve Spojených státech provázejí rozmary počasí. Zatímco na východě země panují nečekaně vysoké teploty, několik států amerického středozápadu a jihu vyhlásilo stav nouze po prudkých bouřích a tornádech. Čtrnáct lidí při nich zahynulo, stovky dalších přišly o střechu nad hlavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky domu zničeného tornádem ve městě Clarksdale v Mississippi

Trosky domu zničeného tornádem ve městě Clarksdale v Mississippi | Zdroj: Reuters

Stav nouze vyhlásily dva nejhůře zasažené státy Tennessee a Mississippi.

Podle úřadů tam udeřilo najednou 14 tornád. Lijáky a vichr o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu ničily obydlí i silnice a komplikují i dopravní situaci v jeden z tradičně nejrušnějších víkendů, kdy se statisíce lidí přemisťují za svými blízkými.

Nejméně tři zraněné a rozsáhlé škody za sebou nechalo tornádo ve státě Alabama, který čelí bouřkám a silným srážkám od středy. Od pátku meteorologická služba varuje před povodněmi v celém regionu.

Meteorologové kromě prudkých bouří naměřili i další rekordní teploty na východě země.

Obyvatelé New Yorku vyměnili v abnormálně teplém počasí klasické vánoční aktivity jako je bruslení či stavění sněhuláků za méně tradiční činnosti, včetně plážového volejbalu.

Obyvatelé New Yorku si užívají nezvykle teplé vánoční počasí v Central Parku | Foto: Reuters

V Jižní Americe je kvůli záplavám bez střechy nad hlavou víc než 150 tisíc lidí. Nejhůře je zasažená Paraguay, kde vyhlásili stav nouze.

Část metropole Asunciónu je odříznutá vodou a lidé stále zpevňují břehy řeky Paraguay. Celkem už v důsledku záplav nebo popadaných stromů zemřelo nejméně šest lidí.

Vydatné letní deště trápí také několik provincií na severu Argentiny, kde je evakuovaných 20 tisíc. Předpověď na další dny v obou zemích není příznivá. Naopak přestat pršet by mělo na hranicích Uruguaye a Brazílie, kde je mimo svůj domov několik tisíc lidí.

Lenka Kabrhelová, ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme