Zeman ocenil růst ekonomiky i vztahy s Čínou, migraci označil za invazi

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství pochválil hlavně růst české ekonomiky a snižování nezaměstnanosti. Podle něj díky tomu skončila „blbá nálada“ a je důvod pro opatrný optimismus. Prezident naopak kritizoval politiky, kteří neřeší nebo zlehčují důsledky migrační krize, a také samotné migranty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman pronesl ze zámku v Lánech své vánoční poselství

Prezident Miloš Zeman pronesl ze zámku v Lánech své vánoční poselství | Zdroj: ČTK

Zeman ocenil, že česká ekonomika roste po Maltě nejrychleji v celé EU a nezaměstnanost je v tuzemsku druhá nejnižší hned po Německu.

„Je to veliký úspěch a chtěl bych za něj poděkovat našim zaměstnancům, našim zaměstnavatelům a chtěl bych také ocenit českou vládu za její hospodářskou politiku. Jak řekl ministr financí, vláda ‚odšpuntovala ekonomiku‘, a já bych k tomu jenom dodal, že ji vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana

Druhou dobrou zprávou je podle prezidenta růst průměrné mzdy i důchodů. Zeman také vítá snižující se nezaměstnanost. Volných míst přibylo podle něj natolik, že každý, kdo opravdu chce pracovat, práci najde.

„Podporuji růst minimální mzdy, ale nepodporuji růst sociálních dávek, protože se domnívám, že právě nůžky rozevírající se mezi minimální mzdou a sociálními dávkami mají lidi nutit k užitečné a v budoucnosti i dobře placené práci,“ uvedl.

Některé sociální dávky jsou podle něj navíc naprosto nesmyslné. „Například státní příspěvek na bydlení jenom vytvořil ubytovny a obchod s chudobou,“ řekl Miloš Zeman.

PŘEHLEDNĚ: Chvála vlády, jinak nic nového, hodnotí politici Zemanův projev

Číst článek

„Celkově tedy můžeme říci, že skončila blbá nálada a že je důvod pro opatrný a kritický optimismus, pro pozitivní očekávání, které je důležitým psychologickým faktorem ekonomického růstu, a že je také důvod, abychom se na sebe také občas usmáli, jako já teď na vás, protože s úsměvem jde všechno líp,“ vzkázal.

'Organizovaná invaze, nikoli spontánní pohyb'

Velkou část projevu věnoval prezident také zahraniční politice. Chválil zejména ekonomickou diplomacii současné vlády, ale i svou vlastní aktivitu.

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana rozčílilo iniciativu Proti projevům nenávisti. Její členové proto podají žalobu na hlavu státu. Zástupcům facebookové iniciativy se nelíbí, že Miloš Zeman pomluvil organizátory demonstrace zastánců migrace, která se uskutečnila 17. listopadu. Od prezidenta budou chtít omluvu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident se takovými hrozbami nenechá zastrašit.

„Jsem rád, že se zlepšily ekonomické vztahy s Čínou, která se stává největší ekonomikou světa. Že k nám přicházejí i investice z Korejské republiky a z řady dalších zemí. Že se podařilo zlepšit i vztahy se středoasijskými státy, od nichž dostáváme podstatnou část ropy a tak dále.“

V zahraniční politice je podle prezidenta jen „jediná a temná skvrna“, kterou je migrační vlna. Kritizoval proto politiky, kteří před problémy zavírají oči a zlehčují rizika spojená s migrací.

„Někdy si připadám jako Kasandra, která varuje před vtažením trojského koně do města. Ale jsem hluboce přesvědčen o tom, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze a nikoli spontánní pohyb uprchlíků,“ prohlásil prezident.

Plné znění Vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana

Číst článek

„Ti, kdo se zastávají imigrantů, mluví o soucitu a solidaritě. Soucit je možný u starých, nemocných a především u dětí. Ale velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin. A já se ptám – proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu? Jejich útěk objektivně posiluje Islámský stát,“ tvrdí.

„A já si nedovedu představit, že v době, kdy z protektorátu prchali naši mladí muži, prchali proto, aby ve Velké Británii dostávali sociální dávky. Prchali proto, aby bojovali za svobodu své země. A totéž samozřejmě platí i pro ty, kdo odcházejí ze zemí, kde se nebojuje, protože jejich odchod odsuzuje tyto země k další zaostalosti.“

V reakci na vstřícnost některých českých aktivistů vůči migrantům pak prezident na závěr svého vánočního poselství vzkázal: „Tahle země je naše. Tahle země není ani nemůže být pro všechny.“

Od TGM k Zemanovi: Poslechněte si vánoční a novoroční projevy všech prezidentů

Číst článek

ČRo, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme