Hokejová dvacítka podlehla na úvod MS Rusku 1:2 po nájezdech

Čeští reprezentanti do dvaceti let zahájili ve finských Helsinkách své putování mistrovstvím světa. Naši hokejisté byli před utkáním se silnými Rusy pasováni do role outsiderů. To se také potvrdilo, ale pouze částečně. Češi po velice kvalitním výkonu prohráli s Ruskem 2:1 po samostatných nájezdech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Chlapík v zápase proti Rusku

Filip Chlapík v zápase proti Rusku | Zdroj: ČTK

Českou hru v dnešním utkání zdobila především pevná obrana a vynikající výkon brankáře Vaněčka.

První třetina souboje mezi Českem a Ruskem nabídla spíše „oťukávací“ hokej s minimem šancí na obou stranách. Kromě jedné neproměněné ruské střely se o jediný zajímavý moment postaral elitní český obránce Jakub Zbořil.

Ten na začátku 11. minuty narazil na hrazení ruského útočníka a vyfasoval za to trest na pět minut plus do konce utkání.

Druhá třetina už byla z obou stran o něco aktivnější. České hráče podobně jako seniorskou reprezentaci srážela častá a zbytečná vyloučení, ale i přes to se dokázali dostat do šancí. Michal Špaček dokonce dostal puk za záda ruského gólmana, ale gól nemohl být pro uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

A tak si český útočník spravil chuť o chvíli později. Po krásné přihrávce přes celé hřiště uháněl sám na ruskou branku. Byl ale v posední chvíli faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení.

Při něm to vypadalo, že Špaček nedokáže svůj blafák zakončit, ale přesto člen elitní české formace vypálil nad rameno brankáře ruské sborné.

Rusové sice do konce třetiny tlačili, aktivnější byli i ve třetí třetině a z tlaku dokázali vytěžit vyrovnávací branku. Perfektní práci na brankovišti odvedl útočník Lauta a srovnal na 1:1.

Zbytek třetiny se dohrával relativně v klidu, a když český brankář Vítek Vaněček 12 vteřin před koncem zlikvidoval velkou ruskou příležitost, zápas dospěl do prodloužení. Ani v něm se ani jednomu týmu nepodařilo skórovat a rozhodnout musela trestná střílení.

V těch prokázal svou kvalitu také ruský brankář a vychytal Rusům první výhru na turnaji.

V příštím zápase se čeští mladíci postaví v pondělí výběru Slovenska.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Helsinkách:
Skupina B:
ČR - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Špaček z trestného střílení - 50. Lauta (Fazlejev, Dergačov), rozhodující sam. nájezd Lazarev. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Piechaczek (Něm.) - Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 1:3, navíc Zbořil (ČR) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10.106.

Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme