Memoriálu Alfréda Nikodéma se ve Vltavě poprvé zúčastnil africký závodník

Zvědavé pohledy provázely slova ředitele Memoriálu Alfreda Nikodéma Tomáše Prokopa, který před startem upozornil na svalnatého chlapíka v bílém županu, který měl přes ramena přehozenu šálu v národních barvách Angoly. Na Slovanský ostrov jej přišlo v jeho životní výzvě podpořit hned několik krajanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angolský plavec André Gabriel De Brito na memoriálu Alfréda Nikodéma v Praze

Angolský plavec André Gabriel De Brito na memoriálu Alfréda Nikodéma v Praze | Foto: Michal Jurman

„Voda je na mě strašně studená, ani nevím kolik má stupňů,“ říká Miguel, jeden z jeho přátel.

I netradičně vysoká teplota vody o sedmi stupních Celsia dělala Miguelovi vrásky na čele, a to ještě ani tenhle chlapík ve slunečních brýlích nevěděl, na jakou trasu se jeho kamarád André, se kterým se zná 20 let, vydá.

„Nevím a on sám taky neví. Ale určitě poplave nejkratší úsek. My jsme připraveni, kdyby se něco stalo, skočit pro něj do vody a vytáhnout ho. Ale to on taky ještě neví,“ směje se Miguel.

Miguelovi pomoci nakonec nebylo potřeba. Urostlý André se na sto metrech pochlapil, a jakmile vylezl z vody, zářily mu bílé zuby od ucha k uchu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historicky první africký plavec se ve Vltavě účastnil memoriálu Alfréda Nikodéma

„Byla to pro mě velká výzva. K závodu mě přivedla kamarádka, ale nejdřív jsem myslel, že je to vtip,“ smál se po výlezu z vody André.

Ačkoliv vítězem hlavního závodu u Národního divadla byl brněnský plavec Rostislav Vítek, i André Gabriel De Brito, patřil mezi vítěze, kteří se dokázali postavit velké výzvě. A jak to tak bývá, i mezi otužilci s jídlem roste chuť.

„Příští rok se rád vrátím,“ slibuje plynulou češtinou i ve své mateřštině André. A tak uvidí zaplněný most Legií opět příští rok jeho bílý župan a angolskou šálu uvidí.

Michal Jurman, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme