Sní o NHL, tak odešel do Ameriky. Jan Růžička se snaží prosadit v nižší soutěži

Ondřej Pavelec, Michal Neuwirth, Petr Mrázek. Tito hokejisté reprezentují v současné době českou brankářskou školu v zámořské NHL. V dohledné době by nemuseli zůstat osamoceni. V nižších nebo juniorských soutěžích by se jim rádi přiblížili další, jedním z nich je Jan Růžička.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový brankář Jan Růžička

Hokejový brankář Jan Růžička | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Jan Růžička pomohl mladoboleslavským juniorům k postupu do extraligového finále. V dresu Bruslařů si připsal dva starty v nejvyšší domácí soutěži. Před sezónou ovšem zamířil za oceán.

„Rozhodl jsem se odejít do Ameriky, protože mým snem je hrát NHL a myslím, že blíž k ní mám z americké juniorky než z Česka v téhle situaci. Přeci jen jsem víc na očích,“ vysvětluje Jan Růžička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Růžička se vydal za svým snem a zkouší prorazit v nižších hokejových soutěžích

V zámoří už si vyzkoušel přípravu ve Washingtonu. Aktuálně hraje nejvyšší juniorskou soutěž v dresu Des Moines Buccaneers v Iowě. Pro mladého hokejistu ale nebývá jednoduché si zvyknout na nové prostředí.

„Je to individuální, ale u mě to trvalo asi dva nebo dva a půl měsíce, než jsem se dostal do pohody, ve které jsem byl tady. Je to jiný stát, jiné povinnosti, jiný jazyk. Myslel jsem si, že jazyk umím, ale čas ukázal, že se musím opravdu učit. Kolem listopadu jsem se začal cítit výborně i tam,“ říká 18letý gólman.

Nejde jen o prostředí. Člověk se o sebe musí postarat. Ve všech směrech. Nemá nikoho za zády. Sám si pere, sám stará o vlastní jídelníček. „Je to nejvíc, co může dostat. Tady jsem byl ve stínu rodičů, vše bylo připravené, teď jsem si musel vystačit sám.“

Změnit se musel i hokejově. „Musel jsem změnit herní styl i postoj v chytání. Tak, jak jsem mohl chytat tady, nemůžu chytat tam. Rozdíl v kluzišti je obrovský a musel jsem se přizpůsobit. Zámořský hokej není tak technický, ale o to tvrdší. Největší rozdíl v je důrazu do branky,“ všiml si po prvních měsících.

 

Dneska po výhře 4:2 nad týmem Lincoln jsme uzavřeli první část sezóny a následuje Vánoční pauza. Zítra odlétám na týden...

Zveřejnil(a) Jan Růžička dne 20. prosinec 2015

Jiné jsou v mnoha směrech také samotné tréninky. Hráči neodlišují trénink a zápase. „Pak není třeba trénovat 3 hodiny v kuse, ale stačí hodina a půl poctivého tréninku a stačí to.“

Za oceánem nemá, bez rozdílu soutěže, nemá nikdo jisté místo v sestavě. I ty největší hvězdy o svou pozici mohou přijít.

„Jakmile se trenérům někdo nelíbí, tak ráno přijdou na zimák a trenér jim oznámí, že byl vyměněn nebo poslán do jiné ligy. Musí se makat každý den a na sto procent,“ uvedl při své krátké návštěvě rodiny během vánočních svátků Jan Růžička.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme